"NAPREDUJEMO NA JUŽNOM FRONTU": Ukrajinci nakon američkih kritika promenili smer kontraofanzive i odmah im krenulo (FOTO, VIDEO)
Foto: STR / AFP / Profimedia, screenshot

borbe kod sela robotine

"NAPREDUJEMO NA JUŽNOM FRONTU": Ukrajinci nakon američkih kritika promenili smer kontraofanzive i odmah im krenulo (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ukrajinske snage prodrle su dublje ka ruskoj liniji odbrane u blizini sela Robotine na južnom frontu, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske.

- Ukrajinske snage su zabeležile uspehe u pravcu Novodanilovke i Verbove, dva lokaliteta koja se nalaze u Zaporoškoj oblasti - rekao je portparol državnim medijima.

On je dodao da ukrajinske snage drže teritoriju i napadaju rusku artiljeriju.

Ukrajinska vojska od juna vodi veoma tešku kontraofanzivu na istoku i jugu zemlje.

Mađutim, kako je prošle nedelje objavio Fajnenšel tajms (FT), američki zvaničnici su pojačali kritike i nezadovoljni su ukrajinskom strategijom u vezi sa ofanzivom, što je dovelo do prvih većih podela među saveznicima.

U opširnom tekstu FT navodi da je došlo do razmirica dva i po meseca od početka ukrajinske ofanzive koja je pokrenuta uz veliku podršku SAD i saveznika.

Ona se pokazala kao spora i nedovoljna da bi ukrajinske trupe povratile većinu izgubljenih teritorija pre početka kišne sezone koja će otežati veće manevre na frontu ili pre nego što se izgubi inicijativa.

Tu je navedeno da američki zvaničnici ohrabruju Ukrajinu da bude manje sklona riziku i da u potpunosti posveti svoje snage glavnoj osovini kontraofanzive na jugu kako bi imala šansu da probije ruske linije i stigne do Azovskog mora, efektivno presecajući Rusiji kopneni most na jugu, odnosno vezu između Krima i ostatka Rusije.

Zvanični Kijev, predvođen predsednikom Volodimirom Zelenskim, insistira na slanju oružja većeg dometa, kao i borbenih aviona F-16 kako bi se brže postigli rezultati ofanzive.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta/FT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track