"BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7!" Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7!" Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU

Planeta -

Na nedavnom samitu u Johanesburgu, pored Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, još šest zemalja će od 1. januara postati članice BRIKS-a – Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije i razvoj, dao je prokomentarisao je BRIKS tokom gostovanja u emisiji Puls Srbije.

- BRIKS je svojevrsna vrsta udruživanja. To je vrlo teško objasniti. Samo nastajanje BRIKS-a podseća na nastajanje "Nesvrstanih". Međutim, sada se okolina promenila. Ako gledate rezultate BRIKS-a u odnosu na G7, onda je BRIKS u velikoj prednosti. Ne pokoličini GDP zajedničkog, ali imaju veću kupovnu moć. Dakle oni za manje para koje zarade, mogu više robe da kupe. To nam govori da oni rastu i da su prerasle neke od zemalja. Recimo kada upoređujete BRIKS sa EU. Nemačka koja je bila lokomotiva EU je sad u recesiji, ali ona je u recesiji od 2019. godine. Sa druge strane po kupovnoj moći, Rusija je prešla preko svih zemalja u EU - rekao je Bušatlija i dodao:

02:28

BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7! Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU

- To je zemlja koja već godinu i po dana ratuje protiv 40 zemalja drugih bez neke pomoći koja Ukrajina ima. Sa druge strane oni su za tih godinu i po dana uspeli da uznapreduju sovju ekonomiju na fantastičan način. Povećali su vojnu proizvodnju i proizvodnju hrane i energenata. To što ne kontaktiraju direktno sa Evropom, ne znači da oni nemaju njihovu nafru i gas. Dakle, oni posrednicima plaćaju grdne pare.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track