OVO NIKO NIJE OČEKIVAO, KINA PRISVOJILA DEO RUSIJE! Peking objavio novu državnu mapu zbog koje Putin neće smeti da se buni (FOTO)
Foto: Gavriil Grigorov, Xinhua Yan Yan, Printscren/Twitter

ŠOK U MOSKVI

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO, KINA PRISVOJILA DEO RUSIJE! Peking objavio novu državnu mapu zbog koje Putin neće smeti da se buni (FOTO)

Planeta -

Njuzvik piše da su kineski mediji ove nedelje objavili novu mapu Kine koju je načinila državna služba zadužena za mapiranje, a na kojoj je ovoj zemlji pridodat deo ruske teritorije.

Američki nedeljnik navodi da je mapa, za koju se navodi da su je odobrile vlasti u Pekingu i objavilo Ministarstvo za prirodna bogatstva Kine, objavljena u trenutku kada zapadni posmatrači počeli da spekulišu o zatezanju odnosa između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Sija Đinpinga zbog neutralnog stava Kine povodom rata u Ukrajini.

Podeljeno ostrvo Boljšoj Usurijski
Podeljeno ostrvo Boljšoj Usurijskifoto: Printscreen/Twitter

Mark Kac, profesor Univerziteta Džordž Mejson, kazao je za Njuzvuk da nova mapa verovatno neće pripomoći rusko-kineskim odnosima.

- Kremlj više nego definitivno pažljivo prati kineske mape, posebno one zvanične, na kojima se tvrdi da ruska teritorija zapravo pripada Kini - rekao je Kac.

mapa, Kina, ostrvo Boljšoj Usurijski
foto: Printscreen/Twitter

On je ocenio da, međutim, iako je Putin uznemiren zbog toga, "on nije u poziciji da se glasno buni zbog toga pošto je Moskva postala toliko zavisna od ekonomskih odnosa sa Kinom, što je rezultat zapadnih sankcija".

Njuzvik navodi da je nova geografska mapa iz 2023. pokazuje ostrvo Boljšoj Usurijski na reci Amur kao deo Kine.

Njuzvik prenosi navode ruskog poslovnog medija RBC da je teritorijalni spor Rusije i Kine oko tog ostrva počeo još 60-ih godina 19. veka, a dve zemlje su 2008. postigle sporazum o podeli ostrva.

Iako je, prema tom sporazumu, Kini pripao samo zapadni deo tog ostrva, na novoj državnoj mapi ono je celo prikazano kao deo kineske teritorije.

(Kurir.rs/Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track