"KO UPRAVLJA OVIM - UPRAVLJA SVETOM" Pandurević o sastanku Turske i Rusije: Jasno je zbog čega je PUTIN BIO SRDAČAN, A ERDOGAN NE
Foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia, Shutterstock, Kurir Televizija

izvoz žita

"KO UPRAVLJA OVIM - UPRAVLJA SVETOM" Pandurević o sastanku Turske i Rusije: Jasno je zbog čega je PUTIN BIO SRDAČAN, A ERDOGAN NE

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se juče u Sočiju, a osim bilateralnih pitanja glavna tema razgovora bila je i dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia

Prof. dr Vinko Pandurević, general u penziji gostovao je u jutarnjem programu Redakcija u razgovoru sa voditeljkom na ovu temu.

On smatra da je Putinu veoma važno da ima posrednika, a ovde ne može da bude posrednik neka beznačajna i manja zemlja.

- Sporazum o izvozu žita treba da se ispostavi. Rusija je dala alternativu da besplatno iizveze nekoliko tona u Afriku. Ovde ne može da bude posrednik beznačajna i manja zemlja. Rusija i dalje insistira da se uvaže njihovi uslovi i da njihovi brodovi normalno pristaju u druge luke, to nisu neobični zahtevi. Rusija će ostati čvrsta. Da li će se naći neka alternativa? - upitao je Pandurević.

01:49

DA LI ĆE SE NAĆI NEKA ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITA IZ RUSIJE?

Ovo će biti predmet rasprave, nastavio je.

- Mali procenat ove hrane išao je siromašnim zemljama. Najveći procenat ovog izvoza uzimale su velike države. Onaj koji upravlja hranom upravlja svetom. Rusija ima tri važne kompnonente: Vatrenu moć, Energente vatru i gas, i ima hranu! Rusija je najveći proizvođač hrane i pruža pomoć svim siromašnim državama u celosti - rekao je Pandurević.

žito
foto: Kurir tv

Erdogan se i stavom i rečima ponašao dosta suzdržano, a na spominjanje rešenja o žitu, na sastanku je bila reč i o gasnom čvoru i bitnim pitanjima između Rusije i Turske.

- Ovo je na neki način hibridni rat od strane Rusije i kroz medije na svim poljima delatnosti. U pravu je Putin kada kaže da nisu poremećna svetska tržišta, jer su isporuke išle u siromašne zemlje i u zemlje Briksa. Razvijene zemlje trguju i uzimaju najveći procenat od trgovine - rekao je Pandurević.

01:10

KO UPRAVLJA OVIM - UPRAVLJA SVETOM Pandurević o sastanku Turske i Rusije: Jasno je zbog čega je PUTIN BIO SRDAČAN, A ERDOGAN NE

Prokomentarisao je stav predsednika Putina i hladno držanje Erdogana.

- Govorili su o svemu, ali ako ste primetili Putin je imao srdačniji pristup od Erdogana koji je bio suzdržan. NATO zna da neki drugi uslovi moraju biti ispunjeni. Ako posmatramo formalno između njih se ne vodi rat, ali da se pruža pomoć Ukrajini, to je izvesno. Preko nje se vodi rat. - rekao je Pandurević i naveo tri scenarija za završetak rata:

- Ovo je odlučujuća prilika da se sa Rusijom postigne neka ravnoteža. Postoji 3 scenarija, prvi je ulazak Ukrajine u NATO pakt, drugi je Izraelski scenario - ojačati Ukrajinu do te mere u vojnom smislu da može izvojevati pobedu i treći je scenario Koreje, gde ni jedna strana nema dovoljno snage da izvojuje pobedu ili potpiše kapitulaciju, gde ostaje nerešeno... - rekao je Pandurević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:28

BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7! Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track