"RUSIJA SE NIKAD NEĆE ODREĆI CRNOMORSKE RUTE" Miškeljin: Očigledno je da Erdogan NIJE USPEO da ubedi Putina u Sočiju (VIDEO)
Marko MIškeljin, Foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia, Shutterstock, Kurir Televizija

izvoz žita

"RUSIJA SE NIKAD NEĆE ODREĆI CRNOMORSKE RUTE" Miškeljin: Očigledno je da Erdogan NIJE USPEO da ubedi Putina u Sočiju (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se juče u Sočiju, a osim bilateralnih pitanja glavna tema razgovora bila je i dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia

Marko Miškeljin, politički analitičar, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije u razgovoru o jučerašnjem sastanku dvaju velikih vođa. Po njegovom mišljenju u onom momentu kada je Rusija počela da deluje nije realno očekivati od Rusije da se vrati u uslove pre Korone, a uslovi koje je Ruisja poslala neće biti prihvatljivi za Zapad.

- Ne možemo očekivati da će Rusija izvoziti nešto, a da od toga nema zaradu. Milsim da će se osetiti nedostatak đubriva, a problem sa njim traje još od pre rata, kada su se ti lanci distribucije u svetu poremetili... - rekao je Miškeljin.

Rusija ima mnogo manje udela u svetskoj trgovinskoj industriji nego pre rata.

- Ono što je promaklo medijima, a tiče se odnosa Turske i Ukrajine, da će Ukrajina morati da bude blaža prema Rusiji, i takve izjave su nailazile na kritiku u Kijevu - rekao je Miškeljin, pa prokomentarisao zemlje koje zavise od ovih žitarica.

01:49

DA LI ĆE SE NAĆI NEKA ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITA IZ RUSIJE?

- Konkretno Somalija, 90 odsto svoje hrane nabavlja iz Ukrajine i Rusije, pa evo i Rusija je iskoristila ovaj svetski momenat, kada će kako je Putin rekao isporučiti 25-50 tona pešenice ovim državama u Africi. A zašto je bitan transport Crnim morem? Dvanaest puta je jeftiniji transport vodom nego kopnom, praktično se vozom može doterati samo do granice, pa dalje pretovarati to žito. Ostaje samo jedan put Crnim morem. Nije praktično - istakao je Miškeljin.

Na pitanje voditeljke da li je moguće rešiti ovo pitanje skoro, Miškeljin je odgovorio:

- Očigledno je da Erdogan nije uspeo. Teško je da neko može da se umeša u ove razgovore. Kina bi mogla da bude zainteresovana... - dodao je Miškeljin.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.https://www.kurir.rs/tv

01:29

OVA RUSKA STRATEGIJA BI DOVELA DO PADA ZELENSKOG I REŽIMA! Nadoveza šokirao tvrdnjama: Rusija trpi poraz, ALI IMA JEDNO REŠENJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track