KIM STIŽE OKLOPNIM VOZOM U RUSIJU! Severnokorejski vođa će sa Putinom razgovarati o isporuci oružja Moskvi (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia, Odlični odnosi Kim i Vladimir Putin

INFORMACIJE AMERIČKIH MEDIJA

KIM STIŽE OKLOPNIM VOZOM U RUSIJU! Severnokorejski vođa će sa Putinom razgovarati o isporuci oružja Moskvi (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, planira da otputuje u Rusiju ovog meseca i sastane se sa predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o mogućnosti isporuke Rusiji više oružja za njen rat u Ukrajini i drugim vidovima vojne saradnje.

To je objavio Njujork Tajms (NYT) pozivajući se na neimenovane američke i savezničke izvore.

Kim Džong Un, Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Navodi se da Kim retko napušta zemlju, a prema informacijama američkog lista ovog puta bi verovatno iz severnokorejske prestonice Pjongjanga otputovao oklopnim vozom do Vladivostoka, obalskog grada na dalekom istoku Rusije, gde bi se sastao sa Putinom.

Izvori Njujork tajmsa naveli su i da bi Kim možda mogao da ode i u Moskvu, mada to nije izvesno.

BBC prenosi navode svojeg američkog partnera CBS, koji je takođe dobio izjavu neimenovanog zvaničnika vlasti SAD, da tačna lokacija planiranog sastanka Putina i Kima još uvek nije razjašnjena.

Navodi se da za sada u vezi s ovim objavama američkih medija nema reakcija ni iz Severne Koreje ni iz Rusije.

Podseća se na izjavu Džona Kirbija, portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, da je ruski ministar Sergej Šojgu prilikom posete Severnoj Koreji krajem jula pokušao da "ubedi Pjongjang da proda artiljerijsku municiju" Rusiji.

Posle te posete i Entoni Blinken, državni sekretar SAD, rekao je da SAD misle da je Šojgu otišao kod Kima kako bi obezbedio isporuke oružja potrebnog za invaziju u Ukrajini.

(Kurir.rs/Fonet/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track