UPOZORENJE IZ KINE: Zemlje jugoistočne Azije da izbegnu ponavljanje ukrajinske tragedije!
Foto: EPA

obraćanje šefa diplomatije vanga jia

UPOZORENJE IZ KINE: Zemlje jugoistočne Azije da izbegnu ponavljanje ukrajinske tragedije!

Planeta -

Zemlje jugoistočne Azije moraju da izbegnu ponavljanju tragedije rata u Ukrajini i čuvaju se toga da ih strane sile, koje seju razdor u regionu zarad sopstvene dobiti, koriste kao geopolitičke pione, upozorio je najviši kineski diplomata.

Kako prenosi Saut Čajna morning post, šef kineske diplomatije Vang Ji naveo je da je "kriza u Ukrajini uzbunila čovečanstvo i slične tragedije ne smeju da se ponove u Aziji".

- Moramo promovisati regionalnu bezbednost kroz dijalog i saradnju i suprotstaviti se traženju apsolutne bezbednosti na račun drugih zemalja - rekao je Vang Ji u video-obraćanju na konferenciji stručnjaka za spoljnu politiku koju je organizovala Zajednica spoljne politike Indonezije u Džakarti.

Vang Ji
Vang Jifoto: Foto Kineska medjiska grupa

Vang je upozorio da manipulator iza scene, očigledno aludirajući na Sjedinjene Države, raspiruje vatru kontroverzi oko teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

- Ova crna ruka koja se krije iza kulisa mora biti razotkrivena. Kina je uvek spremna da sarađuje s relevantnim zemljama na pravilnom rešavanju razlika kroz dijalog i traženju efikasnih načina za kontrolu pomorske situacije. Odnosi između Vašingtona i Pekinga su pogoršani poslednjih godina, uporedo sa sukobom između Rusije i Ukrajine, zbog mešanja SAD u pitanja vezana za Tajvan, koji Kine smatra delom svoje teritorije - kazao je Vang.

On je ocenio da "Pentagon nastoji da uspostavi bliske veze s državama jugoistočne Azije, uključujući i četiri zemlje koje imaju teritorijalne sporove s Kinom".

- Filipini su, na primer, ranije ove godine dozvolili Sjedinjenim Državama da koriste četiri dodatne baze u zemlji, što je izazvalo upozorenje kineskih zvaničnika da se Manila vezuje za "kočiju geopolitičkih sukoba" - naveo je ministar spoljnih poslova Kine.

Vang je izneo predviđanje da strani napori da se podstakne sukob u Južnom kineskom moru neće uspeti.

- Kina i njeni susedi moraju zajedno da rade na očuvanju mukom stečenog mira u regionu tako što će pravilno upravljati svojim razlikama. Trebalo bi da napustimo hladnoratovski mentalitet i da se suprotstavimo igrama s nultom sumom, držeći region podalje od geopolitičkih kalkulacija, a ne da postanemo pioni u takmičenju velikih sila - dodao je on.

Kineski zvaničnici su u više navrata optuživali Vašington da koristi "mentalitet nulte sume" dok pokušava da održi hegemonističku vlast nad svetom.

Peking i Vašington su se takođe više puta međusobno optuživali za razne vojne provokacije u Južnom kineskom moru, Tajvanskom moreuzu i drugim regionima.

(Kurir.rs/South China Morning Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja