"ŠTA SAD, KADA SE FORMIRA DALEKOISTOČNI NATO?" Šešelj o susretu lidera S. Koreje i Rusije: Ovaj potez Vašington NIJE OČEKIVAO
Aleksandar Šešelj, Foto: Kurir Televizija, AP

kurir tv

"ŠTA SAD, KADA SE FORMIRA DALEKOISTOČNI NATO?" Šešelj o susretu lidera S. Koreje i Rusije: Ovaj potez Vašington NIJE OČEKIVAO

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong Un planira da poseti Rusiju ovog meseca i razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kim Džong Un, Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Kako tvrde američki mediji, dvojica lidera razgovaraće o mogućnosti da Pjongjang obezbedi Moskvi oružje za potrebe rata u Ukrajini.

Aleksandar Šešelj
foto: Kurir tv

Ovo je tema brojnih vojnih analitičara širom sveta.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da nijedan metak nije isporučen Rusiji od početka rata.

- Oni su i privredu stavili u funkciju specijalne operacije. Ispostavilo se da je Rusija i dronove nabavila pred rat , a da nijedan metak nije isporučen Rusiji od početka rata - kazao je Šešelj.

Koreja
foto: Hernan Caputo / Alamy / Alamy / Profimedia

Njegovo mišljenje je da je susret severne Koreje i Rusije susret antiglobalističkih zemalja, i sasvim je prirodan.

- Šta se to sad desilo u Vašingtonu sada kada je organizovan dalekoistočni NATO savez Koreje, Rusije, Japana? - upitao je Šešelj i naglasio da ne smatra ovaj događaj posebno bitnim.

Sa stanovišta Vašingtona, svaki neutralni stav protumačen je od strane Sjedinjenih država kao proruski stav, te je tako i Severna Koreja ugrožena.

- Sve je to patnja tog naroda zbog politike SAD. Južna Koreja ima 20 miliona stanovnika, to nije mnogo razvijena zemlja, a ne može ni da se pridruži Rusiji, niti Rusija pristupa tako njima. U ovom sukobu takođe jedna od platformi je ta američka propaganda, "hoćemo da srušimo dikatatorske režime" koje ne treba uzeti za ozbiljno - smatra Šešelj.

01:56

ŠEŠELJ O SASTANKU KOREJE I RUSIJE

"Neutralnost je nemoralna" - rekao je Vinston Čerčič, ovim citatom Šešelj je nastavio izlaganje i osvrnuo se na tešku poziciju Srbije u ovom sukobu.

- Srbija ne sme nikada da dozvoli da se pridruži svemu tome, ne daj Bože da isporučuje oružje Ukrajini, treba da razvija saradnju sa zemljama Briksa i vojno moćnim državama - rekao je Šešelj i dodao:

Naše iskustvo je takvo da možemo da imamo saradnju i sa Istokom i sa Zapadom bez političkog uslovljavanja. A pokazujemo da smo uvek u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima. Mislim da moramo da čuvamo spoljnu politku, a da ne zaboravimo spoljnopolitičku podšku Saveta bezbednosti i veta Rusije - kazao je Šešelj.

Dao je neke uvide u moguć kraj rata.

- Rusija ne nastupa onako kako se očekivalo i onako kako je NATO postupao tokom rata u Siriji, Vijetnamu gde je u bombardovanju gradova nestalo više od 80 odsto infrastrukture, dok Rusija nije toliko nemarna da napada civilne ciljeve i da ih proglašava kolateralnom štetom. Čitava ogromna podrška Ukrajini i vojska od 400.000 vojnika ništa ne znači i pokazuje da nisu dorasli Rusiji - rekao je Šešelj i osvrnuo se na reči ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgjua:

- Rečeno je da je Ukrajina izgubila više od 66.000 ljudi! To je strašno i tragično posebno zato što nema nikakvih vidljivih uspeha, a ukrajinski napad koji bi naneo ozbiljne udarce Rusiji je praktično nemoguć - zaključio je Šešelj.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:37

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA! Šef Kremlja objavio kada će Rusija oživeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track