NENAJAVLJENO STIGAO VOZOM: Blinken u Kijevu samo par sati nakon ruskog napada, čeka raport Ukrajine o kontraofanzivi (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Brendan Smialowski

ŠEF STEJT DEPARTMENTA U posetI ukrajini

NENAJAVLJENO STIGAO VOZOM: Blinken u Kijevu samo par sati nakon ruskog napada, čeka raport Ukrajine o kontraofanzivi (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu, samo nekoliko sati nakon što su ruske snage nakon više nedelja zatišja ponovo gađale ukrajinsku prestonicu.

Poseta Blinkena, koji je doputovao vozom, ima za cilj da proceni uspeh ukrajinske tromesečne kontanzive i da pokaže podršku SAD nima Kijeva da potisne snage Kremlja u trenutku kad jača zabrinutost kod pojedinih Zapadnih saveznika u vezi napretka na frontu.

Zvaničnici iz Vašingtona rekli su još da će se takođe razgovarati o mogućim alternativnim putevima izvoza ukrajinski žitarica nakon izlaska Rusije iz Crnomorske inicijative za žito i njenog učestalog bombardovanja lučkih objekata u regionu Odese odakle se većina žitarica transportuje u inostranstvo.

Entoni Blinken u vozu za Kijev
Entoni Blinken u vozu za Kijevfoto: AP Brendan Smialowski

Očekuje se da će Blinkenova poseta uključivati najavu nove vojne pomoći od 175 do 200 miliona dolara.

Još jedan veći paket vojne pomoći očekuje se kasnije ove nedelje.

Razgovaraće se i o drugim pitanjima, kao što je podrška razorenoj ukrajinskoj ekonomiji, na osnovu Blinkenove junske najave u Londonu o pomoći od 1,3 milijarde dolara za pomoć u obnovi Ukrajine, sa fokusom na modernizaciju njihove energetske mreže koju je prošle zime bombardovala Rusija.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto od početka rata, a američki zvaničnici su rekli da Blinkenova odluka da prenoći u Kijevu ima za cilj da pošalje simboličan signal američke podrške Ukrajini.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track