RAZOČARALI IH RUSI: Jermenija održava vojne vežbe s Amerikom, tenzije sa Moskvom zbog azerbejdžanske blokade Nagorno-Karabaha
Foto: EPA

manevri kreću u ponedeljak

RAZOČARALI IH RUSI: Jermenija održava vojne vežbe s Amerikom, tenzije sa Moskvom zbog azerbejdžanske blokade Nagorno-Karabaha

Planeta -

Ministarstvo odbrane Jermenije danas je saopštilo da će njene oružane snage sledeće nedelje održati vojne vežbe sa vojskom SAD, dok rastu tenzije sa susednom Rusijom.

Ministarstvo je navelo da vežbe koje su planirane da budu održane u ponedeljak imaju za cilj pripremu jedinica za međunarodne mirovne operacije.

Nije navedeno koliko će vojnika učestvovati, niti preciziraju aktivnosti u vežbama.

Jermenija održava bliske odnose sa Rusijom, koja ima vojnike u zemlji i članica je Savez Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (SCTO) koju predvodi Moskva.

Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
foto: Shutterstock

Međutim, Jermenija je postala sve više razočarana Rusijom od rata sa Azerbejdžanom 2020.

Primirje kojim je okončan rat zahtevalo je da ruske mirovne snage obezbede prolaz na putu koji vodi od Jermenije ka etničkoj jermenskoj enklavi Nagorno-Karabah unutar Azerbejdžana.

Azerbejdžan od kraja decembra blokira taj put, poznat kao Lačinski koridor, dok se Jermenija više puta žalila da ruske mirovne snage ne čine ništa da ga otvore.

Blokada puta dovela je do velike nestašice hrane u Nagorno-Karabahu.

Jermenija je ove godine odbila da dozvoli vežbe ODKB na svojoj teritoriji i odbila je da pošalje trupe na vojne vežbe organizacije u Belorusiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track