JEVREJSKI POBUNJENICI IH TU SAKRILI PRE DVA MILENIJUMA: U pećini kod Mrtvog mora pronađena 4 izuzetno očuvana rimska mača (FOTO)
Foto: AP Ohad Zwigenberg

USPEH ARHEOLOGA

JEVREJSKI POBUNJENICI IH TU SAKRILI PRE DVA MILENIJUMA: U pećini kod Mrtvog mora pronađena 4 izuzetno očuvana rimska mača (FOTO)

Planeta -

Arheolozi u Izraelu pronašli su četiri dobro očuvana mača iz rimskog perioda, stara 1.900 godina, u pećini blizu Mrtvog mora, saopštila je danas Izraelska uprava za antikvitete.

Istraživači smatraju da su mačeve u udaljenoj pećini ostavili jevrejski pobunjenici protiv Rimskog carstva u drugom veku nove ere.

Mačevi su datirani na osnovu njihove tipologije i još nisu podvrgnuti radiokarbonskom datiranju.

mač, mačevi, Mrtvo More, arheološko otkriće, Jerusalim
foto: AP Ohad Zwigenberg

Nalaz je deo istraživanja Judejske pustinje koje je sprovela uprava za antikvitete, čiji je cilj dokumentovanje i iskopavanje pećina u blizini Mrtvog mora i obezbeđenje svitaka i drugih dragocenih artefakata pre nego što pljačkaši budu imali priliku da ih ukradu.

Iako su mačevi pronađeni na istočnom kraju Rimskog carstva, oni su verovatno napravljeni u dalekoj evropskoj provinciji i doneti su u provinciju Judeju od strane vojske, rekao je arheolog sa Univerziteta u Tel Avivu specijalizovan za rimsku vojnu istoriju Gaj Stibel.

On je rekao da je njihova očuvanost izuzetno retka za rimsko oružje, sa samo malim brojem tako pronađenih očuvanih primeraka iz drugih krajeva carstva.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja