PENTAGONOVA BAZA PODATAKA O NLO: Ministarstvo odbrane Amerike pokrenulo zvanični sajt o neidentifikovanim fenomenima
Foto: Shutterstock

Kancelarija za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO)

PENTAGONOVA BAZA PODATAKA O NLO: Ministarstvo odbrane Amerike pokrenulo zvanični sajt o neidentifikovanim fenomenima

Planeta -

Ministarstvo odbrane SAD pokrenulo je sajtna kojem se nalaze javno dostupne informacije o neidentifikovanim anomalijskim fenomenima (unidentified anomalous phenomena - UAP), ranije poznatim kao neidenfitkovani leteći objekti (NLO).

- Ovaj sajt bi trebalo da funkcioniše kao centralna baza informacija o rešenim slučajevima viđenja UAP, uz koje će biti objavljeni fotografije i videozapisi čim se s njih skine oznaka tajnosti - rekao je general Pet Rajder, portparol Pentagona.

CNN prenosi da je on poručio da "ostali sadržaj sajta uključuje razne izveštaje i deo s često postavljanim pitanjima, kao i linkove ka službena izveštajima, transkriptima, saopštenjima za javnost i drugim izvorima koji bi mogli da budu korisni javnosti".

- Želimo da budemo transparentni prema američkom narodu u vezi sa radom AARO (All-Domain Anomaly Resolution Office - Kancelarija za rešavanje anomalija u svim domenima) na UAP - rekao je Rajder.

Taj sajt vodi spomenuti AARO. Iako tema neidentifikovanih letećih objekata već dugo intrigira javnost, zanimanje za UAP još je više poraslo u julu ove godine, kada su tri vojna veterana svedočila pred Kongresom i kazala da vlada nije otkrila sva svoja saznanja o misterioznim objektima na nebu.

- UAP, šta god da su, mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju vojsci i civilnim avionima. Trebalo bi da podstičemo više izveštavanja o UAP, a ne manje. Što više razumemo, bićemo sigurniji - rekao je tokom saslušanja demokratski kongresmen Robert Garsija.

Pentagon
foto: Shutterstock

U aprilu ove godine Pentagon je saopštio da prati više od 650 potencijalnih slučajeva UAP. Na sajtu AARO posvećenom UAP navodi se da se oni za sada ne mogu objasniti poznatim akterima i da pokazuju aktivnosti koje se ne mogu lako razumeti.

Prema trendovima izveštavanja na sajtu AARO, najčešće prijavljene karakteristike UAP su: okrugli oblik, veličina između jednog i četiri metra, proziran materijal ili onaj srebrne boje i let na visini od 3.000 do 9.000 metara.

Američke vlasti nisu pronašle uverljivo objašnjenje za neke slučajeve UAP, dok su drugi pripisani meteorološkim balonima, dronovima, ali i pticama, vremenskim nepogodama ili smeću u vazduhu.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track