NATO SE OGLASIO O RUSKOM DRONU U RUMUNIJI! Stoltenberg kaže da nema naznaka da je napad bio nameran, ali se ISTRAGA NASTAVLJA
Foto: EPA-EFE/ZIPI

EKSPLOZIJA TOKOM NAPADA NA UKRAJINSKU LUKU

NATO SE OGLASIO O RUSKOM DRONU U RUMUNIJI! Stoltenberg kaže da nema naznaka da je napad bio nameran, ali se ISTRAGA NASTAVLJA

Planeta -

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je danas da za sada nema naznaka da su ostaci drona koji su pronađeni na teritoriji Rumunije posledica namernog ruskog napada na zemlju koja je članica Alijanse.

Rojters podseća da su ukrajinske vlasti u ponedeljak saopštile da su dronovi eksplodirali u Rumuniji tokom ruskog vazdušnog napada koji je noć pre toga izveden na ukrajinsku luku na Dunavu.

Rumunija, Ukrajina, Shahid combat dron, Šahid dron, Šahid, dron, Izmail, luka Izmail
foto: Shutterstock

Britanska agencija navodi da je broj napada povećan na tom području od jula kada je Moskva napustila sporazum kojim je prošle godine, uz posredovanje UN i Turske, dignuta ruska blokada ukrajinskih luka na Crnom moru i omogućen izvoz žita iz Ukrajine.

Rumunski zvaničnici su isprva negirali ukrajinske tvrdnje, ali su juče promenili priču kada je ministar odbrane Angel Tilvar potvrdio je da su delovi ruskog drona pali na teritoriju Rumunije, odnosno NATO.

- Mi nemamo bilo kakve informacije koje ukazuju na namerni napad iz Rusije i čekamo ishod istrage koja je u toku - kazao je Stoltenberg.

Navodi se da je generalni sekretar NATO je naglasio rizike koji proizilaze iz vazdušnih udarakoje Rusija izvodi tako blizu teritorije Alijanse.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track