"UKRAJINA ZAHVALNA HRVATSKOJ": Vlada u Kijevu objavila da je počeo izvoz žita preko dunavskih i jadranskih luka
Foto: Shutterstock

našli zamenu za crnomorsku rutu

"UKRAJINA ZAHVALNA HRVATSKOJ": Vlada u Kijevu objavila da je počeo izvoz žita preko dunavskih i jadranskih luka

Planeta -

Julija Sviridenko, prva potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka ekonomskog razvija i trgovine, izjavila je da je Ukrajina počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, sa ciljem da proširi svoje izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica obično je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev je tražio alternativne rute od invazije Rusije prošle godine i odluke Moskve da napusti ugovor o izvozu žita u Crnom moru donete sredinom jula ove godine, prenosi Rojters.

- Ukrajinsko žito je već izvezeno preko hrvatskih luka. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to specijalizovana trgovačka ruta, već je popularna - rekla je ukrajinska vicepremijerka.

Ona je dodala da je Kijev spreman da razvija mogućnosti tog transportnog koridora i da veruje da će ta ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između dve zemlje i nakon rata u Ukrajini.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je tokom posete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track