RUSI ĆE OPKOLITI HARKOV! Bivši savetnik šefa Pentagona: Ukrajinska kontraofanziva doživela fijasko!
Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

RUSI ĆE OPKOLITI HARKOV! Bivši savetnik šefa Pentagona: Ukrajinska kontraofanziva doživela fijasko!

Planeta -

Ruske trupe će opkoliti Harkov tokom svoje ofanzive, rekao je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u intervjuu za nemački Jutjub kanal Die Veltvoche.

„Oni polako napreduju na severu u istočnom delu Ukrajine, na kraju će napredovati dalje i opkoliti Harkov“, rekao je analitičar, prenele su RIA Novosti.

Ekspert je primetio da su ruske trupe na svom putu pripremile zamku za Oružane snage Ukrajine u kojoj će se ukrajinski vojnici „žrtvovati“ u velikom broju.

On je takođe naglasio da ruska vojska zahvaljujući svom obaveštajnom sistemu može da „locira i uništi” bilo koju metu na bojnom polju, na šta Zapad i Ukrajina nemaju odgovor.

„Ovo je potpuni fijasko“, zaključio je Mekgregor, opisujući ukrajinsku kontraofanzivu.

Daglas Mekgregor
Daglas Mekgregorfoto: Printscreen YouTube

Ministar odbrane Sergej Šojgu je 5. septembra na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga rekao da je ukrajinska vojska od početka takozvane kontraofanzive izgubila više od 66.000 ljudi i 7.600 komada tehnike.

Ruska vojska nastavlja da uništava vojnu infrastrukturu Ukrajine, naveo je on. U avgustu su na udaru bila 34 komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, tokom proteklog meseca oboreno je 159 projektila HIMARS, više od hiljadu dronova i 13 krstarećih projektila.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane NATO- a i naoružane zapadnom opremom. Vladimir Putinizjavio da je operacija ukrajinskih oružanih snaga propala.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track