GRČKE VLASTI JAČAJU ODBRANU LARISE OD POPLAVE: Nastavljene evakuacije, četiri osobe se vode kao nestale
Foto: AP/Ministry of Climate Crisis & Civil Protection, EPA/Hatzipolitis Nicolaos, AP/Vaggelis Kousioras, EPA/Achilleas Chiras

GRČKE VLASTI JAČAJU ODBRANU LARISE OD POPLAVE: Nastavljene evakuacije, četiri osobe se vode kao nestale

Planeta -

Rekordna olujna kiša u Grčkoj je prestala, poplave navaljuju i još jedno selo u blizini velikog grada Larise se evakuiše danas popodne, dok vlasti svim silama jačaju odbranu od poplave nabujale reke.

Spasilačke ekipe su evakuisale stanovnike iz drugih, već poplavljenih područja u centralnom regionu Tesalije. Broj poginulih je i dalje 10, a četiri osobe se vode kao nestale.

Selo Omorfohori, pet kilometara od grada Larise, glavnog i najvećeg grada Tesalije, evakuiše se posle SMS upozorenja zbog porasta vode reke Pinios. Stanovnici su upućeni u grad.

Ali ostaje zabrinutost da bi reka koja se već izlila, mogla da sasvim poplavi Larisu, grad sa 150.000 stanovnika. Vlasti su postavile vreće peska i šljunka duž obala reke i prokopale kanale za skretanje vode zapadno od grada.

Grčka, poplave, poplave u Grčkoj
foto: Printscreen Facebook

Guvernera Tesalije Kostasa Agorastosa, dok je bio u poseti jednoj od najteže pogođenih oblasti, policija je danas evakuisala pošto je grupa ogorčenih stanovnika uz viku nasrnula na njega.

Agorastos, član vladajuće konzervativne partije Nova demokratija, rekao je u petak da zbog poplave lokalni i regionalni izbori ne mogu da se održe u Tesaliji kako su zakazani za 8. oktobar. Prvi put izabran za guvernera 2010. godine, Agorastos se kandiduje za četvrti mandat.

Blizina lokalnih i regionalnih izbora je pojačala uobičajenu igru opozicionoog okrivljavanja vlasti koju vode stranke željne da naruše prevlast Nove demokratije koja je potvrđena na poslednjim nacionalnim izborima u maju i junu. Nova demokratija kontroliše 11 od 13 regiona Grčke.

poplave, Grčka
foto: Facebook/Takis Kwstas Tsioukas, Facebook/Giannis Xatzis

Međutim, bilo je mnogo kritike odgovora državnih i lokalnih vlasti na poplave koje su teško pogodile Grčku, posle razornih požara.

Spasavanja i pomoći tokom poplava koje je izazvala obilna kiša od utorka do četvrtka, bilo je zanemarljivo malo dok kiša nije prestala, a ljudi su bili prepušteni sami sebi, neki na krovovima kuća, piše u izveštaju grčkog dnevnog lista „Katimerini“.

Taj list je danas objavio da su od 12 helikoptera Puma za potragu i spasavanje samo četiri operativna.

Takođe postoje pitanja o sposobnosti regionalnih i lokalnih vlasti da se nose sa velikim krizama, uprkos proširenju odgovornosti i finansiranja u okviru reformi sprovedenih pre više od jedne decenije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track