UKRAJINA SE SPREMA ZA PROBIJANJE SUROVIKINOVE LINIJE: Napadaju drugi nivo odbrane, ali Rusi su im postavili MNOGO ZAMKI (VIDEO)
Foto: Printscreen /ISW

vruća linija fronta

UKRAJINA SE SPREMA ZA PROBIJANJE SUROVIKINOVE LINIJE: Napadaju drugi nivo odbrane, ali Rusi su im postavili MNOGO ZAMKI (VIDEO)

Planeta -

Pejzaž između ukrajinskih sela Robotin i Verbove, u južnom ukrajinskom regionu Zaporožje, otvoren je i ravna, a pravougaona poljoprivredna polja sada su prošarana pocrnelim artiljerijskim kraterima i obrubljena drvećem iseckanim gelerima.

Na poljima su izgrebani nizovi veštačkih rovova, tunela, trouglastih betonskih blokova zvani zmajevi zubi i ogroman broj protivtenkovskih mina. Oni čine takozvanu Surovikinovu liniju -- troslojna odbrana nazvana po ruskom generalu koji je naredio njihovu izgradnju prošle godine da bi osujetio svaki pokušaj Ukrajine da probije i pokuša da nadmudri ruske snage duž linije fronta od 1.200 kilometara.

Tri meseca nakon svoje najveće kontraofanzive 18-mesečne ruske invazije, Ukrajina je spremna za malu, ali značajnu prekretnicu na bojnom polju u blizini Orihiva, u onome što mnogi smatraju glavnom osovinom ofanzive: probijanje Surovikinove linije.

ISW
foto: Printscreen /ISW

Šta bi značilo probijanje Surovikinove linije

Probijanje cele Surovikinove linije izvan Verbova značilo bi zauzimanje sela i proširenje džepa kontrole, ili klina, koji su ukrajinske snage isklesale južno od Robotina, koji je zauzet 28. avgusta. To bi moglo da omogući ukrajinskim snagama da ugroze ključni autoput koji ide od Orihiva do Robotina, a zatim se pomere na jug do Tokmaka, železničkog čvorišta i raskrsnice puteva, koji se nalazi 20 kilometara južnije i potpuno je utvrđen.

Ako dođu do Tokmaka, ukrajinske trupe bi tada bile dovoljno blizu da napadnu Melitopolj, veliki rečni grad udaljen 50 kilometara južnije, pa čak i ugroze priobalni autoput koji ruske snage koriste za prevoz ljudi i zaliha na okupirano poluostrvo Krim.

Ali put ka jugu ostaje jako utvrđen. Mape koje su sastavili analitičari obaveštajnih službi otvorenog koda pomažu da pokažu zašto je ukrajinska kontraofanziva bila tako spora, kao i prepreke koje su pred Ukrajincima, uključujući još jednu debelu odbrambenu liniju, koju Rusi proširuju.

- Činjenica je da ne samo da je prva linija (ruske) odbrane pređena; u ovom trenutku se vode i borbe unutar druge linije - rekao je Jevhen Dikij, bivši oficir ukrajinske vojne jedinice poznate kao Ajdar bataljon.

Kako je rekao Dikij za "Kurent tajm", mrežu na ruskom jeziku koju vodi RSE/RL u saradnji sa Glasom Amerike, “ruska komanda savršeno zna šta je cena”.

- Zato će bitka za Tokmak biti veoma teška. Tamo će baciti svu rezervu koja im je ostala. I, u suštini, sada je pitanje ko će prvi ostati bez rezerve. Zato što trpimo prilično ozbiljne gubitke u ovome, ali su i ruski gubici veoma značajni - kaže on.

- Slažem se sa tezom da se Rusi plaše prodora i nedostatka kontrole u ​​Zaporožju - rekao je Maciej Korovaj, poljski vojni analitičar i rezervni potpukovnik u vojsci Poljske.

Ukrajina se bori po principu: “udari, savij, izgladni“, rekao je on.

- Upravo te ukrajinske taktike se Rusi plaše i pokušavaju da joj se suprotstave - kaže.

Donjeck, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: AP/Libkos

Šta pokazuju sateliti

Odbrambene linije, koje prolaze skoro 2.000 km kroz Herson i Zaporožje, kao i Krim, Donjeck, Lugansk i ruske oblasti koje se graniče sa Ukrajinom na severu, delimično su vidljive zahvaljujući satelitima koji prate situaciju na bojnom polju.

Džordž Baros, analitičar iz Instituta za studije rata je objavio niz tvitova koji objašnjavaju kakav je teren oko Robotina i šta je sve pred ukrajinskom vojskom sada.

Kako je rekao, radi se o ravnom terenu, ali koje ipak ima uzvišenja.

"Iako je ovo relativno ravno bojno polje, Rusi uživaju u prednostima odbrane sa visine. To znači da će Ukrajincima možda trebati vremena da se bore uzbrdo dok nastavljaju da prodiru kroz ove linije – i to je u redu. Ukrajinci su se ranije borili uzbrdo da oslobode Robotine. Oni to ponovo rade svojim stalnim prodorom. Imajte na umu da se treći sloj Surovikinove linije - borbeni položaji - nalaze na uzvišenim položajima - komandnim visinama koje gledaju na sektor Rabotine - Verbove", naveo je on.

"Volstrit žurnal" je kombinovao svoje izveštavanje sa analizom "Black Bird Group", finske volonterske grupe koja analizira satelitske slike i sadržaj društvenih medija, kako bi zabeležila obim ruskih odbrambenih mreža. Analitičari grupe, Pasi Paroinen i Emil Kastehelmi, služili su u finskoj vojsciU poslednja tri meseca, glavna osovina napada Kijeva bila je oblast južno od Orihiva, grada pod kontrolom Ukrajine u regionu Zaporožja. Nudi najkraći put do obale Azovskog mora, krajnje mete Ukrajine za kontraofanzivu. Ali Rusi su se pripremili za napad.

Kastehelmi je na Tviteru objasnio kakva je trenutna situacija sa Surovikinovom linijom.

- Situacija u oblasti Robotine-Verbove razvija se u pozitivnom smeru za Ukrajince. Ukrajina je dalje prodrla do prve linije Surovikinove linije u blizini Verbovea, sada dostižući glavnu liniju rovova. Čini se da su Ukrajinci uspostavili trajnije uporište u predgrađu Verbova, a to nisu samo izviđačke operacije. Međutim, ovo još nije iskorak – nismo videli brze manevre ili ukrajinska oklopna vozila koja su delovala van zmajevih zuba.

Zapravo sam pomalo iznenađen što su Ukrajinci uspeli da zauzmu položaje južno od Robotina. Još uvek je malo nejasno koje delove drže, ali pretpostavljam da je veći kompleks rovova i dalje pod ruskom kontrolom. Ruska odbrana verovatno ima poteškoća. Nisu uspeli da potisnu Ukrajince nigde u ovom sektoru - naveo je on u nizu tvitova sa mapama.

I brojni drugi istraživači su preko satelita našli i obeležili gde koje vrste prepreka nalaze. Glavni odbrambeni pojas sa višeslojnim linijama rovova, protivtenkovskim rovovima, zmajevim zubima i verovatno velikim minskim poljima predstavlja najgušći sloj ruske odbrane.

Iza glavne linije leži sekundarna ruska odbrambena linija koja se sastoji od niza potpornih rovova, protivtenkovskih jarkova i rezervnih pozicija koje Rusi nastavljaju da proširuju.

- Okupirani grad Tokmak, ključno rusko logističko čvorište, okružen je odbrambenim prstenom. Za sada, ruske snage smatraju da je lokacija dovoljno bezbedna za prikupljanje pojačanja - rekao je Paroinen.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja