NAJSMRTONOSNIJI NAPAD U ISTORIJI AMERIKE: Danas 22. godišnjica terorističkih udara Al Kaide, Bajden će biti na suprotnom kraju SAD
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, Profimedia

METE BILE NJUJORK I VAŠINGTON

NAJSMRTONOSNIJI NAPAD U ISTORIJI AMERIKE: Danas 22. godišnjica terorističkih udara Al Kaide, Bajden će biti na suprotnom kraju SAD

Planeta -

SAD obeležavaju 22. godišnjicu najsmrtonosnijeg terorističkog napada počinjenog na teritoriji te zemlje.

U napadu je poginulo skoro 3.000 ljudi, a kao reakciju Amerika je pokrenula globalni rat protiv terorizma.

Počinioci napada iz terorističke organizacije Al Kaide oteli su četiri komercijalne letelice, od kojih su dvema udarili u Kule bliznakinje u finansijskoj četvrti na njujorškom Menhetnu, dok su jednu srušili kod Pentagona, sedišta američkog Ministarstva odbrane u saveznoj državi Virdžinija.

Glas Amerike podseća da je četvrta letelica pala u polje u Šenksvilu u državi Pensilvanija, pošto su se putnici usprotivili otmičarima.

To su ujedno i mesta na kojima se svake godine održavaju centralne manifestacije povodom napada 11. septembra 2001. godine. Uz to, građani se žrtava sećaju i u lokalnim sredinama.

Uoči dvadeset druge godišnjice novom DNK metodom identifikovane su još dve žrtve terorističkih napada u Njujorku. Reč je o muškarcu i ženi koji su poginuli u urušuvanju zgrade Svetskog trgovinskog centra.

11. septembar
foto: Profimedia

Takođe, njujorška vatrogasna služba dodala je imena još 43 svoja pripadnika na Memorijal u Njujorku. Uzrok njihove smrti povezan je sa posledicama terorističkih napada.

Američki predsednik Džo Bajden neće prisustvovati nijednom od ovogodišnjih memorijala. Umesto toga, boraviće na Aljasci gde će obeležavanje provesti u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu, gde je stigao na putu za Vašington nakon azijske turneje.

Bajden će biti u društvu oko hiljadu pripadnika službi za reagovanje u hitnim situacijama - kojima će se i obratiti.

11. septembar
foto: Profimedia

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof učestvovaće na manifestacijama sećanja na njujorškom Menhetnu.

Prema tradiciji, na toj komemoraciji ne govore političari, već rođaci žrtava i čitaju se imena stradalih.

Osama bin Laden
Osama bin Ladenfoto: EPA / STR

Uz njih, komemoraciji u Njujorku prisustvovaće sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas i američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild.

Osim u Njujorku, suprug američke potpredsednice Emhof prisustvovaće i pomenu u Šenksvilu u Pensilvaniji.

Prva dama Džil Bajden položiće venac na spomen obeležje kod Pentagona.

11. Septembar
foto: AP/Suzanne Plunkett

Inače, ovo nije prvi slučaj da američki predsednik ne prisustvuje obeležavanju godišnjice terorističkih napada na jednoj od lokacija na kojima su počinjeni.

Bajden je, u godini u kojoj je preuzeo mandat, obišao je tri lokacije koje su bile na udaru napada, dok je 2022. bio na komemoraciji u Pentagonu.

Podsetimo, Barak Obama je 2015. poštu stradalima odao na travnjaku Bele kuće, a nakon toga je boravio u For midu u Merilendu. Tamo je američkim vojnicima odao prizanje za zaštitu zemlje.

Džordž Buš mlađi je 2005. poštu poginulima, takođe, odao na travnjaku predsedničke rezidencije.

11. Septembar
foto: EPA Beth Keiser

U terorističkim napadima u potpunosti su uništene dve kule, visine 410 metara, Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Zgrada Pentagona, nadomak Vašingtona, znatno je oštećena.

Početkom oktobra 2001. Sjedinjene Države su za organizovanje napada optužile islamističkog militanta Osamu Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al-Kaida koji se krio u Avganistanu.

Bin Laden je ubijen maja 2011. u akciji američkih vojnih snaga nadomak pakistanskog grada Islamabada.

Nakon intervencije u Avganistanu, prisustva u toj zemlji, i sukoba koji su trajali bezmalo dvadeset godina – SAD su se povukle dve sedmice uoči obeležavanja dvadeset godina terorističkih napada 2021.

Na vlast u toj zemlji vratili su se talibani – strana koja je bila protivnik američkih snaga.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track