"ODVIJALI SE DINAMIČNO I S MALO PREKRŠAJA": Rusi objavili pobedu Putinove stranke na izborima u pripojenim oblastima u Ukrajini
Foto: AP/Pavel Bednyakov, Shutterstock

GLASANJE NA REGIONALNOM NIVOU koje Kijev ne priznaje

"ODVIJALI SE DINAMIČNO I S MALO PREKRŠAJA": Rusi objavili pobedu Putinove stranke na izborima u pripojenim oblastima u Ukrajini

Planeta -

Ruske vlasti objavile su pobedu stranke Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina na izborima organizovanim na pripojenim teritorijama u Ukrajini, navodeći da je partija osvojila više od 70 odsto glasova.

Izbore u tim oblastima Kijev i njegovi saveznici smatraju nezakonitim.

Ruska Centralna izborna komisija sinoć je saopštila da partija Jedinstvena Rusija ruskog predsednika vodi na regionalnim izborima organizovanim na četiri teritorije pripojene u Ukrajini.

Jedinstvena Rusija
foto: Wikipedia

Predsednica izborne komisije Ela Pamfilova pozdravila je izbore koji su se, prema njenoj oceni, odvijali dinamično i sa malo prekršaja.

Sa izborima koji su trajali tri dana od petka do nedelje na okupiranim teritorijama na istoku i na jugu Moskva nastoji da legitimizuje pripajanja u Ukrajini.

Uprkos žestokih osuda Zapada, Rusija je u septembru 2022. godine proglasila aneksiju četiri ukrajinske oblasti koje su samo delimično pod njenom kontrolom - Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk, posle održavanja referenduma u tim oblastima koje međunarodna zajednica ne priznaje.

Vladimir Putin
foto: EPA Mikhael Klimentyev Sputni

Borbe u tim oblastima i dalje traju i ukrajinska vojska je pokrenula konntraofanizvu.

U četiri pripojene teritorije ruske i proruske vlasti su nastojale da predstave normalnu situaciju uprkos tekućim sukobima.

I u Rusiji se u nedelju glasalo na regionalnim izborima, gde se ne očekuju iznenađenja u kontekstu opozicije koja je ućutkana, gde se kritike ukrajinskog sukoba bespoštedno guše.

Više od godinu i po dana hiljade Rusa je osuđeno, ponekad na teške kazne, zbog protesta protiv ofanzive u Ukrajini. I na izborima nije bila predstavljena nikakva stvarna opozicija, opozicinari su ili u zatvoru ili u izgnanstvu.

Ishod izbora organizovanih za izbor guvernera, regionalnih poslanika i gradskih odbornika neće doneti iznenađenja, navodi agencija Frans pres.

Izbori su održani nekoliko meseci pred predsedničke izbore predviđene početkm 2024. godine, i na kojima bi Vladimir Putin mogao da pobedi i ostane na vlasti do 2030. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track