"ŠOK KADA SAM VIDEO DA MI HRANU SLUŽI PRIGOŽIN": Buš tek sada shvatio, kaže da je važno da je preživeo Putinovog kuvara (FOTO)
Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

FOTOGRAFIJA IZ SANKT PETERBURGA 2006.

"ŠOK KADA SAM VIDEO DA MI HRANU SLUŽI PRIGOŽIN": Buš tek sada shvatio, kaže da je važno da je preživeo Putinovog kuvara (FOTO)

Planeta -

Džordž Buš Mlađi, bivši američki predsednik, kaže da je tek nedavno saznao da mu je jednom prilikom večeru u Sankt Peterburgu služio niko drugi do voša vagnerovaca Jevgenij Prigožin, koji je prošlog meseca stradao u padu aviona.

Ukrajinski list Kijev post prenosi da se nekadašnji šef Bele kuće proteklog vikenda obratio putem video-linka učesnicima Jalta konferencije o evropskoj bezbednosti.

Džordž Buš mlađi
Džordž Buš mlađifoto: EPA/ALYSSA POINTER

Tom prilikom upitan je i o smrti ozloglašenog voše ruskih plaćenika.

- Šokirao sam se kada sam pre neki dan video fotografiju sa samita G8 održanog u Sankt Peterburgu na kojoj je Prigožin bio taj tip koji mi je služio hranu. On je (tada) bio glavni kuvar. Samo znam da sam preživeo - kazao je Prigožin.

Vladimir Putin, Džordž Buš Mlađi i Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu 2006.
Vladimir Putin, Džordž Buš Mlađi i Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu 2006.foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

Kao što je Kurir ranije pisao sredinom jula 2006. u Sankt Peterburgu, rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina, održan je samit G8 tokom koje je šef Kremlja organizovao svečanu večeru za tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg i druge državnike.

Na jednoj od fotografija sa te večere vidi se čovek sa belom leptir-mašnom u crnom smoking odelu koji stoji odmah iza predsednika Amerike.

To je bio biznismen Jevgenij Prigožin, koji je zbog usluga keteringa koje je pružao Kremlju za ovako važne događaje ubrzo poznat kao "Putinov kuvar", da bi kasnije osnovao plaćeničku paravojnu kompaniju "Vagner grupa".

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin 2011.
Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin 2011.foto: Misha Japaridze/Pool/File Photo / WillWest News / Profimedia

Pola decenije nakon što je služio Buša Mlađeg, Prigožin je uslikan i kada je 2011. ugostio Putina u svom restoranu na obodu Moskve.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja