"UKRAJINI MESTO U EU": Šefica nemačke diplomatije u Kijevu pohvalila domaćine, ali ih i prozvala zbog korupcije (VIDEO)
Foto: EPA/Filip Singer

nenajavljena poseta

"UKRAJINI MESTO U EU": Šefica nemačke diplomatije u Kijevu pohvalila domaćine, ali ih i prozvala zbog korupcije (VIDEO)

Planeta -

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pohvalila je danas ukrajinsku "hrabrost i odlučnost" i rekla da je toj državi mesto u Evropskoj uniji tokom nenajavljene posete Kijevu.

Ona je stigla u Kijev noćnim vozom iz Poljske dok je to četvrta poseta političara Zelene partije glavnom gradu Ukrajine od kada je Rusija započela invaziju na svog suseda, piše Dojče vele.

- Sa ogromnom hrabrošću i odlučnošću, Ukrajina takođe brani slobodu svih nas - kazala je Berbok po dolasku obećavši da će pomoći Ukrajini u njenom nastojanju da se pridruži EU.

Ona je rekla da bi Kijev mogao da se osloni na Nemačku "da će odlučno podržati Ukrajinu na njenom putu u Evropsku uniju", ali je naglasila da je potrebno više reformi, pogotovo mera za borbu protiv korupcije.

Berbok je podsetila da Ukrajina već ima status kandidata, kao da se sada spremaju odluke o otvaranju pregovora o pristupanju EU, prenosi Rojters.

- Kada je reč o reformi pravosuđa i medijskog zakonodavstva, rezultati reformi u Ukrajini su već impresivni - rekla je šefica nemačke diplomatije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track