RUSIJA RASPOREDILA MOĆNE PROJEKTILE DUŽ GRANICE SA UKRAJINOM: Prelete 500 kilometara za tili čas, a mogu da nose i NUKLEARNE BOMBE
Foto: EPA

panika u kijevu

RUSIJA RASPOREDILA MOĆNE PROJEKTILE DUŽ GRANICE SA UKRAJINOM: Prelete 500 kilometara za tili čas, a mogu da nose i NUKLEARNE BOMBE

Planeta -

Rusija je tokom poslednjih nekoliko nedelja duž granice sa Ukrajinom razmestila ukupno 46 mobilnih raketnih sistema "iskander".

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibitski tvrdi da su u pitanju raketni sistemi koji ispaljuju krstareće i balističke projektile na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, preneo je Njuzvik.

Ukrajinski generalštab tvrdi da je Rusija samo u petak u napadima širom Ukrajine lansirala 13 projektila iz ovih sistema. Među njima je i napad na Krivi Rog - grad u kome se rodio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruske snage su i ranije u napadima na Ukrajinu koristili sisteme "iskander" koji osim konvencionalne bojeve glave mogu da nose i nuklearno oružje.

BOJEVA GLAVA 700 KG

Zapadni analitičari ranije su spekulisali da će Moskva, ukoliko se odluči na upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja u Ukrajini, upotrebiti upravo sistem "iskander 9K720" koji se u NATO vodi pod oznakom SS-26. Procenjuje se da ruska armija poseduje oko sto ovih sistema za koje tvrdi da protiv njih nema odbrane.

Operativni domet ovih projektila je do 500 kilometara dok je brzina rakete 2.000 metara u sekundi. Projektil je dugačak 7,2 metra i prečnika 0,92 metra. Ukupna masa rakete je 3.800 kilograma, a bojeve glave do 700 kilograma. Ruska armija ove sisteme koristi od 2006. godine, a u borbama su upotrebljavani u rusko-gruzijskom ratu, građanskom ratu u Siriji i ratu u Nagorno-Karabahu.

USPESI UKRAJINACA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u redovnom obraćanju naciji poručio da je ukrajinska vojska, koja je u ofanzivi protiv ruskih okupacionih snaga, napredovala na južnom frontu prošle nedelje i da je bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku.

- Tokom proteklih sedam dana napredovali smo u južnom sektoru Tavrije. Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka - rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju.

Zelenski je u intervjuu za Ekonomist odbacio kritike zapadnih medija da se ofanziva presporo odvija usled taktičkih grešaka i slanja vojske na pogrešne lokacije.

- Stabilan napredak je ključan za održavanje morala. Sad imamo pomak. To je važno - rekao je Zelenski.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track