"RUSIJA IMALA SKORO 3.000 VIŠE BOJEVIH GLAVA U ODNOSU NA SAD" Stručnjak za bezbednost: Ta prednost je plaćena visokom cenom
Foto: Kurir Televizija, EPA

usijanje

"RUSIJA IMALA SKORO 3.000 VIŠE BOJEVIH GLAVA U ODNOSU NA SAD" Stručnjak za bezbednost: Ta prednost je plaćena visokom cenom

Planeta -

Najnovije pretnje bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva upućene SAD uoči godišnjice terorističkih napada 11. septembra komentarisao je u emisiji Usijanje, Ilija Životić - stručnjak za terorizam i bezbednost.

Ocenio je da je izjava Medvedeva da bi SAD ponovo mogle da dožive napad, s tim da bi ovaj put to moglo da bude izvedeno nuklearnim oružjem, beznačajna i da je jedna u nizu njegovih sličnih zapaljivih i propagandnih izjava.

Ilija Životić
foto: Kurir televizija

Na konstataciju voditeljke Jelene Pejović da nije samo Medvedev taj koji je govorio o nuklearnom naoružanju već i predsednik Rusije Vladimir Putin Životić je rekao:

- Predsednik Putin je više puta govorio o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja, ali se uvek njegova izjava završavala time da do toga neće doći. U slučaju da do toga dođe, nema pobednika. Po poslednjoj evidenciji kad su se brojale te nuklearne bojeve glave, Ruska federacija je imala skoro 3000 bojevih glava više od SAD. Zbog toga su međutim platili visoku cenu trke u naoružanju što se vidi po tome što je prosečna plata u Rusiji danas 420 evra - rekao je Životić i dodao:

02:45

RUSIJA IMALA 3000 VIŠE BOJEVIH GLAVA U ODNOSU NA SAD Stručnjak za bezbednost: Tu prednost je plaćena viskom cenom

- To je posledica rata u Avganistanu. Oni su za vreme hladnog rata 70-tih i 80-tih godine Moja teorija jeste da se SSSR nije raspao zbog ljudskih prava već zato što pokretačka osnova nije mogla više ekonomski to da izdrži. Oni su imali i vojni i civilni svemirski program. Ima li su taj rat u Avganistanu koji ih je koštao 30.000.000.000 dolara, imali su velike žrve, a zatvorenu ekonomiju.

Istakao je da nuklearano oružje služi za odvraćanje od napada:

Nuklearno oružje služi kao metoda odvraćanja kako ne bi došlo do napada konvencionalnim oružjem na državu koja ga poseduje. U ruskoj vojnoj doktrini stoji da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno naoružanje ukoliko je neko napadne unutar njenih granica.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:11

VAZDUŠNO ORUŽJE U FOKUSU: BEZBEDNOST I KONTROLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track