IRAN GRADI AERODROM NA 20 KM OD IZRAELA! Ministar odbrane Joav Galant optužio Teheran da sprema napad sa teritorije Libana (VIDEO)
Foto: Ohad Zwigenberg

pokazao satelitske snimke na kojima se vidi zastava hezbolaha

IRAN GRADI AERODROM NA 20 KM OD IZRAELA! Ministar odbrane Joav Galant optužio Teheran da sprema napad sa teritorije Libana (VIDEO)

Planeta -

Izrael je danas optužio Iran da gradi aerodrom u južnom Libanu za napade na Izraelce preko granice, što je znak moguće eskalacije napetosti između neprijatelja u regionu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je, govoreći na konferenciji o bezbednosti na Univerzitetu Rajhman kraj Tel Aviva, izneo tvrdnju da Iran gradi pistu koja prolazi kroz šumovite planine samo dvadeset kilometara udaljene od severne izraelske granice.

Galant je pokazao satelitske fotografije na kojima se vidi to mesto i iranska i zastava libanskog ekstremističkog Hezbolaha.

Joav Galant
Joav Galantfoto: Youtube Printscreen

Izraelski ministar je naveo da Iran "planira da deluje protiv građana Izraela" koristeći pistu kao bazu, ali nije rekao od kada su fotografije lokacije kraj brdovitog libanskog mesta Džezina, preko granice blizu izraelskog grada Metula.

Hezbolah je ove godine pozvao novinare da gledaju vojne vežbe u obližnjem naselju na jugu Libana.

Iranska misija u UN nije odmah odgovorila na molbu da to komentariše izjavu o izgradnji aerodroma,a portparol Hezbolaha je odbio komentar na izraelske optužbe.

Satelitski snimci do kojih je došao AP u julu pokazuju radove na 1,2 kilometra dugoj pisti sa izgrađenim hangarima istočno od nje.

Snimci iz januara pokazuju većim delom neasfaltiranu pistu.

Izrael je rekao da je u proteklim godinama oborio dronove Hezbolaha i one povezane s Iranom koji su leteli iz Libana ili Sirije.

Izrael i Hezbolah, šiitska organizacija koja kontroliše veći deo južnog Libana, ratovali su mesec dana u leto 2006. godine.

Od tada vlada napetost na granici, ali je uglavnom mirno jer su obe strane zabrinute da bi moglo doći do većeg sukoba.Napetost međutim raste jer je proiranski Hezbolah posvećen destrukciji Izraela, kao i Iran.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah redovno preti Izraelu, a u jednom od govora poručio je da će "Izraelce vratiti u kameno doba".

U neoubičajno smelom napadu ove godine, jedan čovek, za koga je Izrael rekao da je po svoj prilici povezan sa Hezbolahom, ubacio se u Izrael iz Libana i aktivirao bombu teško ranivši jednog Izraelca.

Ta organizacija je takođe dozvolila palestinskim ekstremističkim frakcijama da deluju u svojim uporištima i da proletos ispaljuju raketnu baražnu vatru u pravcu Izraela.

Izrael se žalio na provokacije Hezbolaha, uključujući šatore za koje kaže da ih je ta organizacija postavila na izraelskoj strani takozvane Plave linije, razgraničenja koje su odredile UN da bi potvrdile izraelsko povlačenje iz južnog Libana po okončanju okupacije 2000. godine.

U svom govoru Galant nije opisao tačno kako će Hezbolah izvoditi napade sa piste ili koristiti aerodrom u “ terorističke svrhe”.

On je rekao da će Izrael biti spreman da napadne Hezbolah “smrtonosnom silom” i da osigura da ta organizacija i Liban plate visoku cenu.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem Ii ministar Galat je naveo niz iranskih aktivnosti duž raznih izraelskih frontova, uključujući podršku ekstremističkim organizacijama u pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na istoj konferenciji je šef izraelske obaveštajne agencije Mosada David Barnea u nedelju optužio Iran da kuje zaveru za smrotonosne napade na Izrael i jevrejske mete širom sveta.

On je rekao da je Izrael spreman da udari na napadače u "srcu Teherana".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track