DA LI JE OVO RAZLOG KIMOVE POSETE PUTINU? Jedan čovek iz oklopljenog voza privukao pažnju zapadnih analitičara
Foto: Korea News Service via AP

DA LI JE OVO RAZLOG KIMOVE POSETE PUTINU? Jedan čovek iz oklopljenog voza privukao pažnju zapadnih analitičara

Planeta -

Severnokorejski lider Kim DŽong-Un je privatnim vozom iz Pjongjanga stigao u Rusiju, javila je danas državna novinska agencija KCNA, i objavila fotografije na kojima se vidi da je putovao u pratnji najviših predstavnika vojne industrije, diplomata i vojnih komandanata.

Kim Džong-un
foto: Korea News Service via AP

Kim će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Američki zvaničnici, koji su prvi progovorili o mogućnosti takve posete, smatraju da će jedna od tema razgovora verovatno biti sporazum po kome će Severna Koreja isporučivati Rusiji oružje za rat u Ukrajini.

U delegaciji su istaknuti vojni članovi vladajuće partije, uključujući direktora sektora za industriju vojne opreme Džo Čun Rjonga, a prema mišljenju analitičara, sastav delegacije ukazuje da će poseta biti fokusirana uglavnom na saradnju u vojnoj industriji i bezbednosna pitanja.

- Prisustvo Džo Čun Rjonga ukazuje da će Severna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini vojne opreme - rekao je Majkl Meden, ekspert za Severnu Koreju u Stimson centru u Vašingtonu.

Fotografije koje su objavili državni mediji prikazuju vojnu počasnu gardu i masu koja maše cvećem i zastavama dok se Kim ukrcava u tamnozeleni voz, za ​​koji se veruje da je oklopljen i da ima drugu specijalizovanu opremu.

Kim Džong-un
foto: Korea News Service via AP

Prema video izjavi koju je objavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, glavna tema sastanka Kima i Putina biće odnosi susednih zemalja. "Nastavićemo da jačamo naše prijateljstvo", rekao je on.

I Moskva i Pjongjang odbacili su prethodne optužbe SAD da su sklopili sporazume o oružju, ali su obe zemlje rekle da će ojačati veze u oblasti odbrane.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track