"TREBAJU NAM VREĆE ZA LEŠEVE" Vapaj spasilaca iz Libije, zemlja na ivici epidemije - Gde god da krenete, nalazite MRTVE LJUDE
Foto: AP Yousef Murad

"TREBAJU NAM VREĆE ZA LEŠEVE" Vapaj spasilaca iz Libije, zemlja na ivici epidemije - Gde god da krenete, nalazite MRTVE LJUDE

Planeta -

Spasilački radnici u uništenom libijskom gradu Derna zatražili su još vreća za leševe, nakon što je katastrofalna poplava ubila hiljade ljudi i mnoge odnela u more.

Međunarodna pomoć polako počinje da stiže u lučki grad nakon što je oluja Danijel pogodila severnu obalu Libije u subotu uveče. Strahuje se da je poginulo čak 20.000 ljudi.

"Zapravo su nam potrebni timovi specijalizovani za izvlačenje tela", rekao je gradonačelnik Derne Abdulmenam al-Gaiti.

"Bojim se da će izbiti epidemija zbog velikog broja tela pod ruševinama i u vodi. Trebaju nam vreće za leševe - rekao je Lutfi al-Misrati.

Libija
foto: Kurir TV

Ranije je Hišem Abu Škuat, ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja upravlja istočnom Libijom, rekao da "more neprestano izbacuje desetine tela". Morske patrole su radile duž obale pokušavajući da lociraju isprana tela, od kojih su mnoga prevezena u Tobruk radi potencijalne identifikacije.

"Tela su svuda, u kućama, na ulicama, na moru. Gde god da odete, nađete mrtve muškarce, žene i decu", rekao je Emad al-Falah, humanitarni radnik iz Bengazija, za Asošijeted pres preko telefona iz Derne. "Čitave porodice su izgubljene."

Tolika je bila potreba da se tela zakopaju kako bi se izbeglo širenje bolesti da su stotine zajedno sahranjene u jednom grobu. Stanovnici Derne traže novu terensku bolnicu jer su dve postojeće bolnice u gradu postale improvizovane mrtvačnice.

Spasilački timovi stigli su iz Egipta, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Katara, rekao je gradonačelnik Al Gaiti. Turska takođe šalje brod sa opremom za uspostavljanje dve terenske bolnice i 148 medicinskog osoblja koje će pomoći u naporima spasavanja. Velika Britanija je u sredu objavila početni paket pomoći do milion funti.

Vlada nacionalnog jedinstva koju priznaju UN sa sedištem u Tripoliju saopštila je u sredu da je 12 zemalja poslalo timove pomoći i spasavanja u Libiju. Na njihovoj Fejsbuk stranici navodi se da pomoć uključuje timove za spasavanje i oporavak, pse tragače, terenske bolnice, medicinske ekipe, uređaje za termičke senzore, timove za ronjenje i usisavanje vode, zalihe hrane, materijale za sklonište i brodove i avione koji će pomoći u procesu oporavka.

Broj mrtvih u gradu mogao bi da dostigne 18.000 do 20.000, rekao je Al-Gaiti za saudijsku televiziju Al Arabija.

Libija, poplave
foto: AP/Jamal Alkomaty

Mohamed Elžarh, libijski novinar koji putuje u Dernu, rekao je da spasioci tek treba da stignu do nekih delova grada, posebno na istoku, kao i do obližnjeg priobalnog grada Susa i opštine Al Sahel.

"Do kasno sinoć čule su se molbe nekih preživelih ispod ruševina", rekao je Elžarh za Gardijan, govoreći iz obližnjeg grada Tobruka.

On je situaciju u Susu i okolnim selima opisao kao "novu tragičnu epizodu". "Stotine domova su zatrpane pod blatom, krhotinama i potopljene pod vodom. Pomoć nije stigla", rekao je on. "Druge oblasti su na sličan način pogođene. Broj mrtvih će biti zapanjujući."

Usama Al Husadi, 52-godišnji vozač, od katastrofe traga za svojom ženom i petoro dece. "Išao sam peške da ih tražim... Obišao sam sve bolnice i škole, ali bez sreće", rekao je Rojtersu, plačući sa glavom u rukama.

Husadi, koji je radio u noći oluje, još jednom je okrenuo broj telefona svoje žene. Bio je isključen. "Izgubili smo najmanje 50 članova iz porodice mog oca, ako brojimo nestale i mrtve", rekao je on.

"Preživeli smo ja i žena, ali sam izgubio sestru", rekao je Mohamed Mohsen Budžmila, 41-godišnji inženjer. "Moja sestra živi u centru grada gde se dogodila većina razaranja. Pronašli smo tela njenog muža i sina i sahranili ih."

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track