RUS RAKETIRAO AVION RAF, UMALO KRENUO 3. SVETSKI RAT! Britanski špijuni presreli komunikaciju, Moskva tvrdila da je tehnički kvar
Foto: Rivet Joint RC135W Military Aircraft / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Mikhail Palinchak

VEROVAO DA IMA DOZVOLU DA ISPALI projektile

RUS RAKETIRAO AVION RAF, UMALO KRENUO 3. SVETSKI RAT! Britanski špijuni presreli komunikaciju, Moskva tvrdila da je tehnički kvar

Planeta -

BBC je objavio saznanje da je ruski pilot, koji je upravljao borbenim avionom Su-27, pokušao da obori špijunski avion RC-135 Rivet Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) pošto je verovao da je dobio dozvolu da lansira rakete na njega.

Britanski javni servis navodi da je ruski pilot tokom ovog incidenta u septembru prošle godine ispalio dve rakete, od kojih je prva promašila cilj, a nije, kako je iz Moskve tada poručeno, lansirana zbog "tehničkog kvara".

BBC navodi da je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tada zvanično prihvatilo objašnjenje ruske strane.

Međutim, sada su tri visoka zvaničnika iz sektora odbrane, koji su upoznati s incidentom, kazali za BBC da je ruska komunikacija, koju je presreo RC-135 Rivet, pružila veoma drugačiju priču u odnosu na zvaničnu verziju.

RC-135 Rivet
RC-135 Rivetfoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj avion RAF, sa posadom od oko 30 ljudi, bio je u misiji nadgledanja u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Crnim morem 29. septembra prošle godine kada je naišao na dva ruska borbena aviona Su-27.

Presretnuta komunikacija je otkrila da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dozvolu da napadne britansku letelicu, nakon nejasne komande koju je dobio sa zemlje.

RC-135, avion
foto: Rivet Joint RC135W Military Aircraft / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, drugi ruski pilot to nije učinio i prekorio je opsovao svog kolegu što je ispalio prvu raketu koja je promaila cilj.

Uprkos tome, drugi pilot je lansirao i drugi projektil.

BBC saznaje da je druga raketa samo spala sa krila ruskog aviona, što znači da se ili nešto pokvarilo ili je lansiranje obustavljeno u zadnjem trenutku.

Su-27
Su-27foto: Profimedia

Navodi se da je Njujork tajms kasnije onjavio da je "ovaj incident bio mnogo ozbiljniji nego što je to prvobitno prikazano".

- Mogao je da se smatra objavom rata - naveo je američki list.

BBC podseća da je Velika Britanija jedina zemlja članica NATO koja obavlha misije iznad Crnog mora avionima sa ljudskom posadom.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track