PRITISAK NA ISTOK, A UDARNA PESNICA NA JUG: Kijev o stanju na frontu u Bahmutu i napretku kontraofanzive
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

PRITISAK NA ISTOK, A UDARNA PESNICA NA JUG: Kijev o stanju na frontu u Bahmutu i napretku kontraofanzive

Planeta -

Ukrajina je u četvrtak nastavila iscrpljujuću kampanju za ponovno zauzimanje teritorije u blizini razorenog grada Bahmuta pod kontrolom Rusije i nanela velike gubitke ruskim snagama na južnom frontu, tvrde vojni zvaničnici iz Kijeva.

Ukrajinski izveštaji navode žestoke borbe u mnogim delovima istočnog fronta, ali bez novih prodora u tromesečnoj kontraofanzivi. Napredak Ukrajine je mnogo sporiji od uspeha koje je ostvarila prošle godine u povratku teritorije na severoistoku.

Predsednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacili su tvrdnje zapadnih kritičara koji kažu da je tromesečna ofanziva prespora i ometana strateškim greškama.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage odbile osam napada na istoku u žestokim sukobima južno od Bahmuta.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, rekla je da ukrajinske snage napreduju oko tri sela južno od Bahmuta - uključujući Andrejevku. Ona je prvobitno izvestila da je Andrejevka stavljena pod ukrajinsku kontrolu, ali je kasnije rekla da to nije tačno jer su borbe još uvek u toku.

Ruske snage su zauzele Bahmut u maju nakon višemesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Od tada ukrajinske snage napadaju ruske položaje, posebno južno od Bahmuta.

Malijarova nije pomenula gradove Avdejevku i Marinku, južnije u Donjeckoj oblasti, dan nakon što su oba mesta bila pod teškim ruskim napadima.

Na južnom frontu, gde su se ukrajinske snage fokusirale na zauzimanje grupe sela u ofanzivi ka Azovskom moru, ruske trupe su pretrpele "značajne gubitke“ koji su "umanjili njihove odbrambene sposobnosti", tvrdi Hana Malijar.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track