UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG
Foto: Kurir Televizija, screenshot Telegram, Shutterstock

KURIR TV

UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG

Planeta -

Nakon dva meseca od početka planirane ukrajinske kontraofanzive, situacija na terenu nije ispunila očekivane ciljeve. Prema izvještaju Njujork tajmsa, ukrajinske trupe, koje su bile obučavane i opremljene od strane SAD i njihovih saveznika, susreću se s izazovima na terenu.

Uprkos upotrebi naprednog zapadnog naoružanja, postignuti rezultati nisu bili zadovoljavajući, a trupe su se našle zarobljene u gustim minskim poljima i neprestanim napadima ruskog artiljerijskog i helikopterskog napada. Tokom kontraofanzive, ukrajinska vojska nije uspela dostignuti osnovne linije odbrane ruskih snaga.

tenk, Ukrajina
foto: AP/LIBKOS

Pukovnik u penziji Miroslav Španović, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je komentarisao trenutnu situaciju u Ukrajini u vezi sa kontraofanzivom koja nije postigla očekivane rezultate.

- Činjenica je bila i to se pokazalo da su strategijske rezerve ukrajinske pešadije bile potrošene u Bahmutu. Ta ofanziva kada je krenula, krenula je na dobro utvrđenu rusku odbranu. Imali su fortifikacijske prepreke od minskih polja, raznoraznih tenkovskih prepreka i iskopanih kanala i žičanih prepreka. Ta ofanziva je krenula sa snagama 1 prema 1, a uopšte u taktici i operatici snaga je potrebno za ofanzivu imati odnos snaga 3 prema 1. Mi smo se i ranije složili da ukrajinska ofanziva neće napraviti ni taktičke prodore odnosno prodore od 5 do 8 kilometara što je rang jednog bataljona. Takođe i da će ta ofanziva stati i pre nego što je krenula uz ogromne žrtve - rekao je Španović i dodao:

02:59

UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG

- Francuski komandosi koji su obučavali te ukrajinske brigade u Baltičkim državama bili su šokirani da od 9 brigada koje su pripremljene, prve 3 su uništene za manje 10 dana. Rusi su pisali da su se gubici kretali 1 prema 10 što nije istina, ali su se kretali 1 prema 4 ili 5, tako da su ti gubici bili ogromni i zbog toga je ofanziva stala.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track