ORUŽJE BUDUĆNOSTI, A AMERIKANCI KASKAJU ZA RUSIJOM I KINOM: Vol Strit Džurnal piše - Zabrinuti smo, Pentagon ima problema
Foto: Profimedia

ORUŽJE BUDUĆNOSTI, A AMERIKANCI KASKAJU ZA RUSIJOM I KINOM: Vol Strit Džurnal piše - Zabrinuti smo, Pentagon ima problema

Planeta -

Sjedinjene Države nisu uspele da razviju jasnu strategiju za razvoj hipersoničnog oružja i doživljavaju poteškoće u njihovom stvaranju, kaskajući za Rusijom i Kinom, objavio je Vol strit džurnal pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema pisanju američkog medija, Pentagon ima problema u svim fazama stvaranja hipersoničnog oružja. Kao ključni faktori smatraju se neuspeli testovi, nedostatak neophodne infrastrukture, kao što su aerotuneli, visoki troškovi razvoja i nepostojanje jasnog plana za raspoređivanje naoružanja.

"Moja zabrinutost zbog nedostatka napretka u razvoju hipersoničnog oružja samo raste. Moramo da se krećemo brže u mnogim pravcima", rekao je za publikaciju bivši potpredsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD Džon Hajten.

„U moje vreme, nije postojala strategija za razvoj hipersoničnog oružja u Pentagonu. I, koliko mogu da vidim sa strane, očigledno je nema ni sada“, rekao je za američki medij bivši šef nabavke vazduhoplovnih snaga Vilijam Roper.

List pojašnjava da američko ministarstvo odbrane istovremeno finansira nekoliko projekata za stvaranje hipersoničnog oružja, međutim, prema zvaničnicima, ne zna koji od njih da koristi i kako.

Publikacija podseća da su Rusija i Kina ostvarile značajan napredak u razvoju hipersoničnog oružja. SAD su sprovele mnogo manje testova i još nisu usvojile nijednu hipersoničnu raketu, piše WSJ.

Blumberg je ranije preneo da su Oružane snage SAD priznale da u septembru neće moći da ostvare cilj postavljen pre četiri godine za razmeštanje hipersoničnog oružja.

Početkom septembra Pentagon je odbio da testira lansiranje prve američke hipersonične rakete. Agencija nije navela konkretan razlog za otkazivanje testa. Agencija je tada naglasila da takva odluka ugrožava raspored implementacije programa i plan Oružanih snaga SAD da do 30. septembra proglase hipersonično oružje spremnim za borbu.

(Kurir.rs/Wall Street Journal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track