KIM DŽONG UN DODAT NA SPISAK NEPRIJATELJA UKRAJINE: Lider Severne Koreje osvanuo na CRNOJ LISTI zbog podrške Rusiji (FOTO)
Foto: EPA/KCNA

mirotvorac

KIM DŽONG UN DODAT NA SPISAK NEPRIJATELJA UKRAJINE: Lider Severne Koreje osvanuo na CRNOJ LISTI zbog podrške Rusiji (FOTO)

Planeta -

Ukrajinski portal "Mirotvorac" proglasio je lidera Severne Koreje Kim Džonga Una neprijateljem Ukrajine!

Navodi se da je lider Severne Koreje, koji je u bazu podataka portala ubačen pod imenom Kim Čen In, saučesnik u "ruskim ratnim zločinima" i da pomaže "vojnu agresiju" protiv Ukrajine i njenih građana.

Datum prijave je 6. septembar što je nekoliko dana pre nego što je doputovao u Rusiju gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kim Džong Un
foto: Mirotvorec printscreen

Portal je dodao i izveštaj CNN iz novembra 2022. godine koji sadrži tvrdnje Bele kuće da Severna Koreja tajno isporučuje artiljerijske granate Rusiji iako su Pjongjang i Moskva negirali optužbe. Takođe je naglašeno da su mu "civilizovane zemlje" uvele sankcije zbog kršenja ljudskih prava i nuklearne ucene.

Kim Džong Un je početkom nedelje doputovao u zvaničnu državnu posetu Rusiji i posetio je nekoliko lokacija na Dalekom istoku zemlje. Njegov plan putovanja uključivao je razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Severnokorejski lider je ponovio obećanje da će "podržati Moskvu u njenoj borbi protiv imperijalizma".

"Mirotvorac" objavljuje podatke pojedinaca koje anonimni moderatori smatraju neprijateljima Ukrajine. Na portalu se smrt bilo koga sa liste obeležava tako što se preko njihove fotografije ispisuje "eliminisan" crvenom bojom. Ukrajinski pisac i istoričar Oles Buzina i političar Oleg Kalašnjikov ubijeni su nakon što ih je Mirotvorec proglasio neprijateljima.

Na crnoj listi portala su dopisnik NBC Njuz-a Kir Simons, zvezda filmova za odrasle Eva Elfi, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ali odnedavno i američki diplomata Henri Kisindžer.

(Kurir.rs/strana/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track