"AMERIKA BI DAVNO NEŠTO PREDUZELA DA MOŽE!" Kovač o brizi Zapada zbog posete Kim Džong-una Rusiji: Izazvali su bezbednosni PROBLEM
Foto: EPA/Jeon Heonkyun

kurir tv

"AMERIKA BI DAVNO NEŠTO PREDUZELA DA MOŽE!" Kovač o brizi Zapada zbog posete Kim Džong-una Rusiji: Izazvali su bezbednosni PROBLEM

Planeta -

Mnogo se govori ovih dana i o poseti severnokorejskog lidera Kim Džong-una Rusiji, koji je, kažu, neočekivano produžio posetu.

Severna Koreja, simulacija, nuklearni napad
foto: EPA/Jeon Heonkyun

Jutros je obišao rusku fabriku za proizvodnju ratnih aviona, a s druge strane čujemo i reakciju Zapada, koji kažu da ako se Putin i Kim Džong dogovore, sklope sporazum o oružju, da će Amerika preduzeti određene mere, odnosno da neće oklevati.

Mitar Kovač
foto: Kurir tv

O poseti Severnokorejskog lidera Rusiji govorio je i doktor Kovač, bivši general u penziji koji je istakao:

- Amerika, da je mogla, davno bi već nešto preduzela u vezi Severne Koreje. Dolazak njihovih nuklearnih podmornica u Južnu Koreju izazvao je bezbednosni problem na Dalekom istoku.

Ova poseta se dešava u trenutku kada se napetosti između SAD-a i Severne Koreje nisu smirile, a pitanje nuklearnog arsenala Severne Koreje ostaje ključno pitanje. Doktor Kovač je dodao: - Što se tiče mera Zapada, mislim da nema scenarija koji pritiskom može rešiti ovaj problem, niti vojnom akcijom.

Jedna od ključnih reakcija na ovu posetu dolazi od strane SAD-a, koji su izrazili zabrinutost zbog mogućeg sporazuma između Rusije i Severne Koreje u vezi oružja.

Kovač ističe: - Amerika neće preduzeti vojnu intervenciju kako bi sprečila saradnju između Severne Koreje i Kine ili Rusije.

07:04

GENERAL MITAR KOVAČ O RATU U UKRAJINI

Otvorenost Rusije i Kine prema Severnoj Koreji može se posmatrati kao dodatni ventil za vojno-tehnološki razvoj te zemlje.

Kovač smatra da će "ova poseta sigurno unaprediti vojno-tehnološku saradnju i rešiti neke probleme u vezi sa satelitima i bezbednošću Severne Koreje."

Na pitanje o mogućim merama koje bi SAD mogle preduzeti u svetlu ove posete, doktor Kovač je izjavio:

- Mislim da Amerika nema boljeg rešenja da se ta situacija smiri, sem direktnog razgovora sa Ruskom federacijom, kako oko ukrajinske krize, tako i oko dalekog istoka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:44

SKENIRNJE NA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU OBAVEZNO U SVIM PORODILIŠTIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track