DRON PAO U JOŠ JEDNU DRŽAVU NATO? Bugarska inspekcija u letovalištu nasuprot Krima, deaktiviraće bespilotnu letelicu s eksplozivom
Foto: screenshot Nova.bg

NAKON DVA SLUČAJA U RUMUNIJI

DRON PAO U JOŠ JEDNU DRŽAVU NATO? Bugarska inspekcija u letovalištu nasuprot Krima, deaktiviraće bespilotnu letelicu s eksplozivom

Planeta -

Ministarstvo odbrane Bugarske objavilo je danas da je poslalo specijalni tim koji treba da obavi inspekciju i deaktivira dron s eksplozivom koji je sinoć pronađen u selu Tjulenovo na obali Crnog mora.

Rojters prenosi da će nakon obavljene inspekcije tim koji su uputile vlasti Bugarske, zemlje članice NATO, odlučiti kako da uništi ovu bespilotnu letelicu.

Tjulenovo je turističko odmaralište koje se nalazi na 70 kilometara južno od granice s Rumunijom i nasuprot Krima, koji je s druge strane Crnog mora.

dron
foto: screenshot Nova.bg

Britanska agencija podseća da je ovo ukrajinsko poluostrvo Rusija silom pripojila 2014. i da je Krim sada redovna meta napada ukrajinskih dronova.

Navodi se da je Marijan Žečev, predsednik opštine Šabla kojoj pripada selo Tjulenovo kazao za bugarsku televiziju Nova TV da je policija o pronalasku drona obaveštena sinoć oko 9:30 časova, a pola sata kasnije je zabranila ljudima da priplaze tu i sklonila turiste iz bašti restorana.

On je naveo da je dron nađen na stenama u blizini ukotvljenih čamaca i dodao da je reč o "letelici sa standardnom municijom".

Rojters navodi da nije razjašnjeno da li je dron tu pao sa neba ili su ga na obalu izbacile morske struje.

Bugarska televizija Nova je navela reči očevidaca da je dron bio dug između tri i 3,5 metara i da je eksploziv bio zakačen za njega.

Rumunija, koja je članica NATO, objavila je danas da je uložila protest Moskvi posle pronalska krhotine drona "sličnog onima koje koristi ruska vojska" na svojoj teritoriji.

Rumunski vojnici pronašli su početkom prošle nedelje ostatke drona na području Plauruu, u okrugu Tulća, na jugoistoku zemlje, blizu granice Rumunije s Ukrajinom.

Ostaci drona pronađeni su u Rumuniji i nedelju ranije takođe u Plauru, blizu ukrajinske luke Izmail.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track