Najnovije vesti

Vang Ji se sastao sa Sergejem Lavrovom
Foto: Kineska medijska grupa

Vang Ji se sastao sa Sergejem Lavrovom

Planeta

Član Politbiroa CK KP Kine, šef diplomatije Vang Ji se juče sastao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Vang je istakao da su kinesko-ruski odnosi zadržali zdrav i stabilni trend razvoja pod vođstvom lidera dveju zemalja, praktične saradnje su dalje produbljene, kulturne razmene i razmene između ljudi su raznobojne i brzo se povećavaju. Dugoročni prijateljski bilateralni odnosi sveobuhvatne strateške saradnje i međusobne koristi, ne samo da će pomoći razvoju država, već i doneti važan interes narodu.

Kako je naveo Vang, Kina i Rusija se pridržavaju nezavisne i samostalne iplomatske politike, saradnja između dveju strana nije upućena na treću stranu i neće biti pod intervencijom treće strane. Kao stalne članice zemlje u SB UN, Kina i Rusija nose važne odgovornosti u očuvanju globalne strateške stabilnosti i unapređivanju razvoja i napretka sveta. Suočavajući se sa rastom unilateralizma i hegemonije, Kina i Rusija treba da prate trend razvoja i ispunjavaju svoje međunarodne odgovornosti, tako da jačaju stratešku saradnju i insistiraju na pravom multilateralizmu.

Lavrov je kazao da je predsednik Si Đinping ovog marta uspešno posetio Rusiji, sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čime je dao jasan smer za budućnost rusko-kineskih odnosa. Rusija je spremna da zajedno sa Kinom priprema dolazeće razmene na visokom nivou i produbljuje saradnju u više oblasti.

Dve strane su pozitivno ocenile proširenje BRIKS-a, izražavajući želje za izgradnjom platforme „velikog BRIKS-a“. Lavrov je predstavio svoje mišljenje o krizi u Ukrajini i izrazio je pohvalu kineskom stavu, odnosno brizi o zabrinutostima svih strana.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track