POLJSKI GENERAL OTKRIVA: "Teško da bismo mogli da izdržimo udar ruske vojske"
Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

OBJAVLJEN I SNIMAK

POLJSKI GENERAL OTKRIVA: "Teško da bismo mogli da izdržimo udar ruske vojske"

Planeta -

Poljska teško da bi mogla da se odupre ruskim trupama u slučaju rata velikih razmera, rekao je poljski general Valdemar Skržipčak u intervjuu za TVP INFO.

- Bilo bi teško izdržati prvi udar ruske vojske - rekao je on i dodao da je reč o scenariju u kome ne bi bilo podrške NATO- a. General je objasnio da će na dolazak američkog kontingenta morati da se čeka do tri meseca.

Prema rečima oficira, otkriveni plan Varšave za odbranu duž linije Visle doveo bi do toga da Poljska ne bi mogla da zadrži kontrolu nad ogromnim teritorijama između Visle i Buga.

Reč je o snimku objavljenom u nedelju na društvenim mrežama, u kojem je ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak objavio dokumente iz kojih proizilazi da je za vreme vlade koalicije Građanske platforme i Poljske seljačke stranke (do 2015. godine) poljski plan odbrane počeo je linijom Visle – nekoliko stotina kilometara od granice. Video prikazuje fotografije dela plana za upotrebu poljskih oružanih snaga, koji je odobrio bivši ministar odbrane Bogdan Klih.

- Ovo je izum političara koji se nikada nisu konsultovali sa vojskom. Štaviše, oni nas uopšte nisu slušali - zaključio je on.

Dan ranije, zvanični predstavnik stranke Građanska platforma Jan Grabec rekao je novinarima da poljska opozicija želi da privede Blaščaka pred sud zbog uklanjanja tajnosti odbrambenih planova, prenela je RIA.

Kurir/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track