DEČAK PREMINUO NAKON ZARAZE AMEBOM: Nezapamćen užas, zarazio se tokom igre na bazenu, nije mogli da ga spasu
Foto: Facebook/Julia Pollock

tragedija

DEČAK PREMINUO NAKON ZARAZE AMEBOM: Nezapamćen užas, zarazio se tokom igre na bazenu, nije mogli da ga spasu

Planeta -

Mališan iz Arkanzasa preminuo je nakon što se zarazio retkom amebom koja jede mozak kojoj je bio izložen u seoskom klubu Litl Rok.

Dečak, koji je imao 16 meseci, igrao se u kantri klubu kad je zaražen amebom koja živi u vodi i izaziva upalu u mozgu. Ameba uništava tkivo ubijajući skoro 100 odsto žrtava.

Ministarstvo zdravlja Arkanzasa potvrdilo je laboratorijskim testiranjem da igralište na vodi sadrži tragove amebe. Кlub je odmah zatvorio bazen i sistem za prskanje.

Državni mrtvozornik je saopštio da je Majkl Aleksandar Polok III preminuo u dečjoj bolnici Litl Roku. Veruje se da je jedna od pet žrtava infekcije koja jede mozak od početka godine, a prethodna žrtva je stanovnik Teksasa koji je umro nakon plivanja u jezeru u Ostinu.

Naegleria fovleri je jednoćelijski mikroorganizam koji živi u toploj slatkoj vodi.

Parazit ulazi kroz nos, putuje zatim kroz nosne prolaze, a na kraju stiže do mozga gde se hrani moždanim tkivom što dovodi do teških neuroloških oštećenja.

Infekcija se naziva primarni amebni meningoencefalitis (PAM).

Nije jasno koliko je vremena prošlo između izlaganja organizmu i smrti dečaka iako infekcija obično brzo napreduje. Simptomi se javljaju između jednog i 12 dana nakon plivanja u kontaminiranoj vodi, a smrt obično sledi oko pet dana kasnije.

Simptomi u početku podsećaju na virus uključujući glavobolju, mučninu, groznicu i ukočen vrat, međutim, brzo napreduju do ozbiljnijih neuroloških problema, uključujući napade, halucinacije, komu i često smrt.

Od 1962. do 2022. godine potvrđeno je samo 157 slučajeva PAM, a samo četiri osobe su preživele.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track