ZAHTEV PREDSEDNIKA EVROPSKOG SAVETA: Azerbejdžan odmah da prekine vojne akcije u Nagorno-Karabahu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA / DUMITRU DORU

PORUKA IZ BRISELA

ZAHTEV PREDSEDNIKA EVROPSKOG SAVETA: Azerbejdžan odmah da prekine vojne akcije u Nagorno-Karabahu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, poručio je danas da Azerbejdžan treba odmah da prekine vojne akcije u spornoj enklavi Nagorno-Karabah.

- Vojne akcije Azerbejdžana treba odmah da se prekinu da bi se omogućio pravi dijalog Bakua i Jermena iz Karabaha - napisao je Mišel na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Azerbejdžan je danas objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno-Karabahu, planinskoj oblasti oko koje se spore te dve države.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel takođe je osudio vojnu ofanzivu Azerbejdžana i tražio da ona odmah prestane.

- Ova vojna eskalacija ne sme da bude izgovor za proterivanje lokalnog stanovništva - naveo je Borel u saopštenju.

Nagorno-Karabah
foto: Shutterstock

Planinska oblast Nagorno- Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je veći deo te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine, završenim primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Evropska unija je uspostavila posmatračku misiju na granici Jermenije i Azerbejdžana i posrednik je između njih, piše Frans pres.

Azerbejžan je danas pokrenuo vojnu operaciju u toj oblasti, nastanjenoj većinski Jeremnima tri godine posle prethodnog rata, i traži "potpuno i bezuslovno" povlačenje svog jermenskog protivnika iz te oblasti.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je uspostavilo humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Nagorno-Karabaha gde je počelo vojnu operaciju.

Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo na "agresiju velikih razmera" sa ciljem "etničkog čiščenja".

Iz Jerevana je takođe ocenilo da Rusija, garantor primirja iz 2020. koja ima mirovne snage na terenu, treba da "zaustavi azerbejdžansku agresiju".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track