"POKRENULI SMO AKCIJU, 20.000 JERMENA JE NA GRANICI": Oglasili se Azerbejdžanci o sukobu u Karabahu, otkrili šta je cilj
Foto: Foto: Youtube/Kerim Ahmedov/Voice of America

"POKRENULI SMO AKCIJU, 20.000 JERMENA JE NA GRANICI": Oglasili se Azerbejdžanci o sukobu u Karabahu, otkrili šta je cilj

Planeta -

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da se eskalacija sukoba sa Jermenijom, koja traje već trideset godina, danas ponovo razbuktala.

Oni tvrde da su pokrenuli "antiterorističku operaciju" u regionu Nagorno-Karabaha, koji smatraju okupiranom teritorijom.

"Sistematsko granatiranje položaja azerbejdžanske vojske od formacija jermenskih oružanih snaga oružjem različitog kalibra, nastavak miniranja naših teritorija, jačanje inžinjerske podrške borbenim položajima, kao i povećanje broja rovova i skloništa u Karabahu, regionu Azerbejdžana, dodatno su eskalirali tenzije u poslednjih nekoliko meseci. Napominjemo i stvaranje borbenih položaja za vojno osoblje, oklopna vozila, artiljeriju i drugo vatreno oružje, dovođenje jedinica u visok stepen borbene gotovosti, stvaranje dodatnih jedinica za mobilizaciju, proširenje izviđačkih aktivnosti prema jedinicama azerbejdžanske vojske, kao i prodiranje u dubinu naših položaja za izvođenje izviđačko-diverzantskih dejstava reminiranjem već deminiranih područja i puteva koji se koriste u civilne svrhe", saopštili su.

Nezvanično, na granici se trenutno nalazi oko 20.000 jermenskih vojnika. U utorak se dogodio ozbiljan incident.

"Vozilo Državne agencije za puteve Azerbejdžana eksplodiralo je 19. septembra nakon što je prešlo preko nagazne mine koju su prethodno postavile izviđačko-diverzantske grupe Oružanih snaga Jermenije u regionu Karabaha u Azerbejdžanu, sa ciljem da izvrše teroristički akt. Istog dana, vozilo u kom su se nalazili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prešlo je preko mine koju su postavile izviđačko-diverzantske grupe Oružanih snaga Jermenije, što je dovelo do pogibije i ranjavanja naših vojnih lica. Takve činjenice svedoče o postojanoj, smišljenoj i planskoj terorističkoj politici Jermenije prema Azerbejdžanu", tvrde oni.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je više puta navelo da, suprotno odredbama Trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, nastavak prisustva jermenskih oružanih snaga u regionu Karabaha u Azerbejdžanu predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti.

"Zbog toga su pokrenute lokalne antiterorističke aktivnosti kako bi se obezbedile odredbe Trilateralne deklaracije, suzbile provokacije velikih razmera u oblasti Karabaha, razoružale formacije jermenskih oružanih snaga na našoj teritoriji, osigurala bezbednost civilnog stanovništva vraćenog na teritorije oslobođene od okupacije, civila uključenih u građevinske i restauratorske radove i našeg vojnog osoblja i na kraju uspostaviti ustavni poredak Republike Azerbejdžan. U okviru mera visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta i duboka vatrena mesta Oružanih snaga Jermenije, kao i borbena sredstva i vojni objekti", saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo.

"Ponavljamo da civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture nisu gađani. Onesposobljeni su samo legitimni vojni ciljevi. O tekućim aktivnostima obavešteni su komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo tursko-ruskog centra za praćenje", tvrde iz azerbejdžanskog ministarstva.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track