UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA NAUČNIKA: Preti nam opasnost 24. septembra 2182. godine IMA SNAGU 22 ATOMSKE BOMBE
Foto: Profimedia

NASA

UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA NAUČNIKA: Preti nam opasnost 24. septembra 2182. godine IMA SNAGU 22 ATOMSKE BOMBE

Planeta -

Asteroid Benu proleteće 24. septembra 2182. godine prema navodima naučnika NASA pored Zemlje.

Zemljina gravitacija promeniće njegovu putanju što će otežati praćenje masivni asteroida koji je veličine Empajer stejt bildinga. Dok bude prolazio pored Zemlje postoji ekstremno mala šansa da Benu prođe kroz takozvanu gravitacionu ključaonicu - regiju u svemiru koja bi mogla da promeni njegovu putanju i usmeri ga prema Zemlji.

Ako dođe do promene putanje asteroid bi teoretski Zemlju mogao da udari krajem 22. veka. Potencijalne posledice njegovog predviđenog sudara sa Zemljom mogle bi da se izjednače sa eksplozivnom energijom 22 atomske bombe.

Teško je proceniti koliko je verovatno da će se Benu sudariti sa Zemljom, međutim, novi podaci koje je probavila svemirska letelica OSIRIS-REx, omogućila je naučnicima NASA da izračunaju da verovatnoća da će asteroid 24. septembra 2182. godine udariti Zemlju iznosi 0,037 posto.

Benu je otkriven u septembru 1999. godine. Krstio ga je tek 2013. godine devetogodišnjak iz Severne Кaroline koji je osvojio tu čast trijumfom u igri "'Nazovi taj asteroid". Inspiraciju za ime dobio je iz imena drevnog egipatskog božanstva.

Benu kruži oko Sunca na putanji koja ga povremeno približava Zemlji. Iako trenutno ne predstavlja direktnu pretnju, njegova orbita se ukršta sa Zemljinom, a to ga klasifikuje kao potencijalno opasan asteroid.

(Kurir.rs/Jutarnji/Earth.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track