SPREMIO ODBRANU: Hanter Bajden planira da negira krivicu po optužbama za oružje
Foto: Handout / Getty images / Profimedia

SPREMIO ODBRANU: Hanter Bajden planira da negira krivicu po optužbama za oružje

Planeta -

Sin predsednika SAD Džoa Bajdena, Hanter Bajden, izjasniće se da nije kriv po saveznim optužbama za oružje, rekao je njegov advokat u sudskom podnesku u utorak.

Hanter Bajden je pre nekoliko dana optužen na osnovu federalnih optužbi za vatreno oružje u kojima se navodi da je lagao o svom korišćenju droge da bi kupio i posedovao oružje u oktobru 2018. godine. U novom sudskom podnesku takođe se navodi da predsednikov sin želi da se u sudu pojavi putem video konferencije.

"Bajden ne traži nikakav poseban tretman dajući ovaj zahtev. On je prisustvovao i prisustvovaće svim postupcima u kojima se zahteva njegovo prisustvo. Bajden će se takođe izjasniti da nije kriv i nema razloga zašto ne može da izgovori te dve reči putem video konferencije", navodi se u pismu njegovog advokata Ejba Lovela.

Tužba dolazi usred istrage o opozivu američkog predsednika Džoa Bajdena koja je pokrenuta u Predstavničkom domu Kongresa.

Hanter Bajden, Dzo Bajden
foto: EPA/ ANDY WONG / POOL

Ovo je prvi put u istoriji da su sin ili ćerka aktuelnog američkog predsednika optuženi za neko krivično delo. Tužioci su ga prošle nedelje optužili po tri tačke u vezi sa činjenicom da je lagao o upotrebi ilegalnih droga kada je kupio vatreno oružje. Hanter Bajden i tužioci ranije su postigli sporazum o priznanju krivice oko optužbi za porez i oružje, ali je taj sporazum propao, prenosi Rojters.

Hanter Bajden je u junu optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja – revolvera Kolt kobra. Optužbe se odnose na neistine koje je napisao u formularu o posedovanju oružja, jer je prikrio da mu je zabranjeno da ga poseduje.

On je optužen da je prilikom kupovine u oktobru 2018. godine u Delaveru lagao u federalnom obrascu da ne koristi nelegalne narkotike, iako se u to vreme borio sa zavisnošću od kokaina.

Kurir.rs/Rojters/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja