Najnovije vesti

SPREMIO ODBRANU: Hanter Bajden planira da negira krivicu po optužbama za oružje
Foto: Handout / Getty images / Profimedia

SPREMIO ODBRANU: Hanter Bajden planira da negira krivicu po optužbama za oružje

Planeta

Sin predsednika SAD Džoa Bajdena, Hanter Bajden, izjasniće se da nije kriv po saveznim optužbama za oružje, rekao je njegov advokat u sudskom podnesku u utorak.

Hanter Bajden je pre nekoliko dana optužen na osnovu federalnih optužbi za vatreno oružje u kojima se navodi da je lagao o svom korišćenju droge da bi kupio i posedovao oružje u oktobru 2018. godine. U novom sudskom podnesku takođe se navodi da predsednikov sin želi da se u sudu pojavi putem video konferencije.

"Bajden ne traži nikakav poseban tretman dajući ovaj zahtev. On je prisustvovao i prisustvovaće svim postupcima u kojima se zahteva njegovo prisustvo. Bajden će se takođe izjasniti da nije kriv i nema razloga zašto ne može da izgovori te dve reči putem video konferencije", navodi se u pismu njegovog advokata Ejba Lovela.

Tužba dolazi usred istrage o opozivu američkog predsednika Džoa Bajdena koja je pokrenuta u Predstavničkom domu Kongresa.

Hanter Bajden, Dzo Bajden
foto: EPA/ ANDY WONG / POOL

Ovo je prvi put u istoriji da su sin ili ćerka aktuelnog američkog predsednika optuženi za neko krivično delo. Tužioci su ga prošle nedelje optužili po tri tačke u vezi sa činjenicom da je lagao o upotrebi ilegalnih droga kada je kupio vatreno oružje. Hanter Bajden i tužioci ranije su postigli sporazum o priznanju krivice oko optužbi za porez i oružje, ali je taj sporazum propao, prenosi Rojters.

Hanter Bajden je u junu optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja – revolvera Kolt kobra. Optužbe se odnose na neistine koje je napisao u formularu o posedovanju oružja, jer je prikrio da mu je zabranjeno da ga poseduje.

On je optužen da je prilikom kupovine u oktobru 2018. godine u Delaveru lagao u federalnom obrascu da ne koristi nelegalne narkotike, iako se u to vreme borio sa zavisnošću od kokaina.

Kurir.rs/Rojters/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track