KAKO SU AMERIKANCI IZGUBILI F-35? Uleteo u oluju, pilot morao da se katapultira - a onda je usledilo PONIŽENJE I TRKA (VIDEO)
Foto: Printcreen Israel defence force, Shutterstock

KAKO SU AMERIKANCI IZGUBILI F-35? Uleteo u oluju, pilot morao da se katapultira - a onda je usledilo PONIŽENJE I TRKA (VIDEO)

Planeta -

Pilot američkog aviona F-35, koji je nestao u nedelju, spustio se padobranom u dvorište u Južnoj Karolini nakon što ga je kvar primorao da se katapultira iz aviona.

Kasnije je otkriveno da se avion srušio u šumovito područje udaljeno oko 60 milja od mesta gde je pilot iskočio.

Pilot kaže da je "imao kvar i bio je primoran da se katapultira" u nedelju, na visini od oko 300 metara, samo kilometar i po od međunarodnog aerodroma Čarlston, navodi se u izveštaju koji je objavio AP.

Letelica je pronađena tek sledećeg dana, kada je helikopter locirao olupinu u ponedeljak oko 17 časova, na polju blizu Indijantauna u Južnoj Karolini.

Pilot, koji nije identifikovan od strane marinaca, nije imao teže povrede i otpušten je iz bolnice.

"Nije siguran gde se njegov avion srušio, rekao je da ga je izgubio zbog vremenskih prilika", može se čuti razgovor o pilotu na audio snimku poziva hitnoj pomoći, koji je u utorak podelio lokalni meteorolog.

Njegov avion je leteo u tandemu sa drugim mlaznim avionom, koji se vratio u bazu posle nesreće umesto da prati letelicu bez pilota. Drugi pilot F-35, koji je takođe na trenažnom letu, sleteo je bez ikakvih problema, rekao je portparol vojne baze Džejms Kejson.

F-35
foto: Shutterstock

Zvaničnici su zatvorili oko jednu milju puta na neodređeno vreme dok tražili olupinu u ruralnom okrugu Vilijamsburg. Od stanovnika se tražilo da izbegavaju to područje.

Federalni, državni i lokalni zvaničnici radili su u nedelju na lociranju aviona, a vojska je apelovala na javnost za pomoć u pronalaženju letelice.

Prilikom ovakvih incidenata praksa je da, ako leti više aviona, druge letelice kruže iznad mesta pada, rekao je Mark Kancijan, penzionisani pukovnik marinaca i viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

"Ako jedan padne, drugi će kružiti“ kako bi se uverio da je pilot u redu i preneo informacije o lokaciji pada", rekao je Kancijan.

Džeremi Hagins, portparol baze Čarlston, rekao je za En-Bi-Si njuz da je mlaznjak leteo u režimu autopilota kada se pilot katapultirao iz aviona.

Hagins je u nedelju za Vašington post rekao da avion "ima različite premaze i dizajnerska rešenja koja otežavaju otkrivanje" Dodao je i da transponder mlaznjaka ne radi iz neutvrđenog razloga.

To je primoralo američku vojsku da uputi ponižavajući apel za pomoć u pronalaženju aviona - čak i da pokrene telefonsku liniju, koja je nemilosrdno ismevana na internetu.

Bivši marinac Den Grazier godinama je upozoravao na bezbednosne probleme F-35, i tvrdio je da je greška u softveru ili sajber napad mogao da dovede do kvara nestalog mlaznjaka.

Korpus marinaca saopštio je u ponedeljak da prizemljuje avione na dva dana nakon pada F-35.

Tri nesreće klase A dogodile su se u proteklih šest nedelja, navodi se u saopštenju. Takvi incidenti se dešavaju kada šteta dostigne 2,5 miliona dolara ili više, kada je avion Ministarstva odbrane uništen, ili neko pogine ili je trajno onesposobljen.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja