SERGEJ LAVROV NA SEDNICI SB UN: Zapad direktno odgovoran za razaranje Ukrajine
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

SERGEJ LAVROV NA SEDNICI SB UN: Zapad direktno odgovoran za razaranje Ukrajine

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obratio se Savetu bezbednosti UN gde se održava sednica o Ukrajini. On je upozorio da opasnost od globalnog sukoba raste.

"Raste opasnost od globalnog sukoba. Upravo zbog toga da bi se taj rizik smanjio i događaji preveli na miran kolosek Rusija je insistirala i insistira na tome da se svi principi Povelje UN poštuju i primenjuju, ne selektivno, već u potpunosti i u međusobnoj povezanosti, uključujući principe suverene ravnopravnosti država, nemešanja u njihova unutrašnja pitanja, poštovanja teritorijalne celovitosti i prava naroda na samoopredeljenje", rekao je Lavrov.

On je takođe rekao da se Zapad danas okreće principima Povelje UN samo u skladu sa svojim sebičnim geopolitičkim potrebama a to neizbežno vodi ka globalnoj destabilizaciji.

Prema njegovim rečima, podrška koju Zapad pruža kijevskom režimu posle referenduma na Krimu i u Donbasu predstavlja kršenje principa samoopredeljenja.

Sergej Lavrov
foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Lavrov je naglasio da Rusija ne odbija pregovore o Ukrajini.

Obraćajući se američkom državnom sekretaru Lavrov je podsetio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju pregovori.

"Kada bi to SAD želele mogle bi da narede Zelenskom da ukine dekret o zabrani dijaloga s Moskvom", istakao je ruski ministar.

Šef ruske diplomatije je dodao da Zapad izbegava suštinski razgovor o uzrocima sukoba u Ukrajini jer nema valjane argumente.

"Danas retoriku naših oponenata čine samo parole: 'upad', 'agresija', 'aneksija'. Ni reči nema o korenitim uzrocima problema, o tome kako su oni godinama brižljivo podržavali nacistički režim koji je otvoreno revidirao rezultate Drugog svetskog rata i istoriju sopstvenog naroda. Suštinski razgovor, zasnovan na činjenicama i uvažavanju svega što je predviđeno Poveljom UN - Zapad izbegava. Očigledno je da da nemaju valjane argumente", ukazao je Lavrov.

Savet bezbednosti, UN, Vasilij Nebenzja
foto: Youtube.prtscr / United Nations

Podsetio je da se Sjedinjene Države i njihovi sateliti od trenutka raspada SSSR grubo i otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

"Zapad snosi direktnu odgovornost za razaranje Ukrajine i raspirivanje građanskog rata", naglasio je on.

Podsetio je da je svojevremeno zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland još krajem 2013. godine javno i čak s ponosom priznala da je Vašington na podršku poslušnicima Zapada u Kijevu potrošio pet milijardi dolara.

Sve činjenice o ukrajinskoj krizi su poznate samo oni pokušavaju da pređu preko njih, da ukinu čitavu istoriju do 2014. godine, naveo je ministar.

Lavrov je ukazao i na to da šef evropske diplomatije Žozep Borelj predlaže da se u Uniju nacisti prime preko reda dok Srbija i Turska treba da čekaju decenijama.

Savet bezbednosti, UN
foto: Youtube prtscr / United Nations

Prema njegovim rečima, SB UN je dužan da procenjuje humanitarne posledice sankcija umesto da stavlja na razmatranje nacrte rezolucija o ograničavajućim merama.

"Bilo bi ispravno da se pre iznošenja u SB UN bilo kakvih nacrta o sankcijama izvrše procene o njihovim posledicama umesto demagoških tvrdnji zapadnih kolega da 'običan narod neće biti pogođen' ", rekao je on.

Sergej Lavrov
foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Komentarišući zahteve koje je izneo ukrajinski predsednik na sednici kako bi se okončala borbena dejstva a koja, po njemu, predviđaju da se ruska vojska povuče sa teritorija u granicama iz 1991. godine i da se Kijevu vrati kontrola na ekonomskim zonama u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, Lavrov je upitao da li su "zapadni političari koji izlaze sa takvim predlozima upoznati sa izjavama kijevskog rukovodstva šta nameravaju da urade sa građanima svojih bivših teritorija".

"Na njihov račun sa zvaničnog nivoa nebrojeno puta su se čule pretnje istrebljenjem", upozorio je on.

Ruski ministar je u salu u kojoj se održava sednica ušao dok je govorio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track