OVAJ ČOVEK ŽELI ATOMSKU BOMBU! Kako SAD i Izrael mogu da mu pomognu i zašto se tome protivi političar rodom iz NOVOG SADA? (FOTO)
Foto: EPA Harish Tyagi, AP Susan Walsh, Shutterstock

SAUDIJSKI PRINC PRESTOLONASLEDNIK kaže da to čini zbog irana

OVAJ ČOVEK ŽELI ATOMSKU BOMBU! Kako SAD i Izrael mogu da mu pomognu i zašto se tome protivi političar rodom iz NOVOG SADA? (FOTO)

Planeta -

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman je izjavio da će, ukoliko Iran bude imao nuklerno oružje, njegova zemlja nastojati da ga takođe ima u svom arsenalu.

- Ukoliko ga oni nabave, moramo mi i da ga nabavimo - kazao je Bin Salman u intervjuu Foks njuzu, a prenosi ugledni vašingtonski sajt Hil.

Navodi se da je princ prestolonaslednik Saudijske Arabije poručio da je to neophodno "iz bezbednosnih razloga i ravnoteže moći na Bliskom istoku", ali je dodao da njegova zemlja ne bi želela da se to i desi.

- Mi smo zabrinuti ako bilo koja zemlja nabavi nuklearno oružje - rekao je Bin Salman.

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman
Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salmanfoto: EPA Harish Tyagi

Novinar Foks njuza ga je potom upitao konkretno o mogućnosti da Iran razvije atomski arsenal.

- To je loše, to je loš potez - dodao je Bin Salman.

Volstrit džurnal je objavio da izraelski zvaničnici u tajnosti s administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena rade na predlogu koji izazova podeljena mišljenja, a tiče se uspostavljanja pogona za obogaćivanje uranijuma u Saudijskoj Arabiji koji bi bio pod kontrolom SAD.

Navodi se da je ovo postrojenje deo složenog trojnog sporazuma Amerike, Izraela i Saudijaca o uspostavljanju diplomatskih odnosa ove dve bliskoistočne zemlje.

Atomska Bomba
foto: Shutterstock

List se poziva na neimenovane zvaničnike SAD i Izraela koji tvrde da je izralski premijer Benjamin Netanjahu kazao najvišim stručnjacima za nuklearna pitanja i bezbednost u toj zemlji da sarađuju s američkim pregovaračima o predlogu "operacije oboćivanja uranijima pod vođstvom SAD" u Saudijskoj Arabiji.

- To je deo potencijalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Jerusalima i Rijada - kazali su izraelski i američki izvori Volstrit džurnala.

Neimenovani zvaničnik iz Izraela kazao je tom listu da bi u vezi sa potencijalnim programom obogaćivanja uranijuma u Saudijskoj Arabiji bilo uspostavljeno puno "zaštitnih mera".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahufoto: EPA Harish Tyagi

Stručnjaci su za Volstrit džurnal naveli da postoje mehanizmi za daljinsko gašenje takvog nuklearnog postrojenja, pa i sistemi koji bi mogli da toliko ubrzaju centrifuge da se one same raspadnu, ali da ne postoje garancije da tako nešto ne bi moglo da zakaže u odsudnom trenutku.

Navodi se da Bajden još uvek nije odobrio obogaćivanje uranijuma u Saudijskoj Arabiji i da zvaničnici u Vašingtonu i dalje rade na alternativnim rešenjima. noted that Washington officials are still looking at other alternatives.

Američki predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajdenfoto: EPA Harish Tyagi

Tajms of Izrael navodi da protivljenja planu da se tako nešto omogući Rijadu nema samo u SAD, već i u samom Izraelu.

List podseća da je prošlog meseca Jair Lapid, bivši izraelski premijer i šef diplomatije koji je sada na čelu opozicije, kazao da "taj sporazum u ovom trenutku ugrožava bezbednost Izraela i regiona".

- Ne smemo da Saudijskoj Arabiji omogućimo bilo koji nivo obogaćivanja uranijuma - rekao je Lapid.

Jair Lapid
Jair Lapidfoto: AP Ohad Zwigenberg

Ovaj izraelski političar je sin Josefa "Tomija" Lapida, nekadašnjeg vicepremijera i ministra odbrane Izraela, koji je rođen kao Tomislav Lampel 1931. u Novom Sadu, a nakon Drugog svetskog rata se odselio u Izrael.

(Kurir.rs/Fox News/The Hill/Wall Street Journal/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja