MASIVNI RUSKI NAPADI ŠIROM UKRAJINE: Približava se zima, a Rusi se vraćaju STAROJ TAKTICI - pogledajte scene RAZARANJA (VIDEO)
Foto: EPA Sergey Dolzhenko

MASIVNI RUSKI NAPADI ŠIROM UKRAJINE: Približava se zima, a Rusi se vraćaju STAROJ TAKTICI - pogledajte scene RAZARANJA (VIDEO)

Planeta -

Više od 20 ruskih projektila i dronova oboreno je iznad Kijeva u četvrtak u ranim jutarnjim satima, saopštile su gradske vlasti, dok je serija snažnih eksplozija potresla ukrajinsku prestonicu.

Ostaci raketa pali su u nekoliko okruga u gradu i prema tvrdnjama gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, povređeno je najmanje sedam ljudi.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu nešto pre 4:30 ujutro. Otprilike sat vremena kasnije, izveštač Kijev Posta u okrugu Podil čuo je zvuk drona praćen zvucima protivvazdušne vatre, a zatim i eksploziju u blizini.

Prema rečima Sergeja Popka, načelnika vojne uprave grada Kijeva, krstareće rakete tipa H-101/555 lansirane su sa oko 10 strateških aviona Tu-95MS.

1 / 5 Foto: EPA Sergey Dolzhenko

Kasnije u ponedeljak ujutru, Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je na društvenim mrežama da su ukrajinske snage oborile 36 od 43 krstareće rakete koje su lansirali ruski bombarderi.

Kličko je rekao da hitne službe rade na najmanje dve lokacije u prestonici:

"Kijev je preživeo još jedan noćni napad ruskih varvara".

Prema lekarima, sedam osoba je povređeno u okrugu Darnica. Troje ih je u gradskim bolnicama. Četiri osobe su ukazane pomoći na licu mesta, povređenih nije bilo.

Napad je takođe bio usmeren na gradove širom Ukrajine, a zvaničnici i lokalni mediji izveštavali su o eksplozijama u oblastima Harkov, Hmeljnicki, Rovne, Vinica, Lavov i Ivano-Frankivsk.

"Ruski okupatori su od početka današnjeg dana izveli masivan raketni napad na civilnu infrastrukturu niza regiona", saopštio je ukrajinski Generalštab.

Dvojica muškaraca starosti 29 i 41 godina poginula su u ruskom granatiranju koje je pogodilo studentski dom u gradu Hersonu na jugu zemlje, rekao je regionalni guverner Aleksandr Prokudin.

"Ruska vojska je granatirala stambene četvrti Hersona", napisao je on na Telegramu.

"Od ovog časa znamo za dva mrtva civila..."

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da je sedam osoba povređeno u centralnom ukrajinskom gradu Čerkasi nakon što su pogođeni hotel i nekoliko kioska.

Prijavljeni su nestanci struje u nekim oblastima što sugeriše da bi napad mogao označiti početak očekivane ruske kampanje napada na civilnu infrastrukturu, kao što je to bilo prošle godine počevši od početka oktobra.

"Večeras je Rusija izvršila masovni napad na Ukrajinu", rekao je zamenik šefa predsedničke kancelarije Aleksej Kuleba.

"Teški meseci su pred nama: Rusija će napasti energetsku infrastrukturu i kritično važne objekte", dodao je on, dok se povećavaju strahovi oko energetske bezbednosti uoči druge ratne zime.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track