META BILA PUTINOV AVION SUDNJEG DANA? Akcija ukrajinskih sabotera u strateški važnoj bazi, eksploziv aktiviran u nekoliko letelica
Foto: :AP Mikhail Metzel, Not supplied / WillWest News / Profimedia

KIJEV TVRDI DA JE IZVEDEN napad na čkalovski

META BILA PUTINOV AVION SUDNJEG DANA? Akcija ukrajinskih sabotera u strateški važnoj bazi, eksploziv aktiviran u nekoliko letelica

Planeta -

Ukrajinski diverzanti navodno su napali jednu od najvažnijih ruskih vazduhoplovnih baza Čkalovski, koja se nalazi manje oko 30 kilometara od Moskve.

Prema ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj službi, dva aviona i jedan helikopter "razneti su" eksplozivom postavljenim na njih tijekom operacije izvedene 18. septembra.

Jutarnji list prenosi da se satelitski snimak koji je navodno nastao nakon napada uveliko deli na društvenim mrežama, ali nije moguće potvrditi da li su neke od prikazanih letelica zaista napadnute, a još manje utvrditi nivo štete.

Čkalovski, avio baza, Ukrajina
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Navodi se da su se pojavile i dve druge, zamućene fotografije koje je verovatno snimio jedan od sabotera.

Ipak, samo na osnovu tih fotografija nije moguće utvrditi nikakve detalje o eventualnom napadu.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, oglasio se tim povodom na na društvenoj mreži X (bivšem Tviteru) iznošenjem podataka o operaciji koju je pripisao vojno-obaveštajnoj službi (GUR) Ukrajine.

- Neidentifikovani diverzanti digli su u vazduh dva aviona i jedan helikopter u Moskovskoj oblasti 18. septembra. Sabotaža se navodno dogodila u vazduhoplovnoj bazi Čkalovski, gde su smješteni vladini avioni, "avioni Sudnjeg dana" i izviđački avioni - naveo je Geraščenko, koji je pod "avionima Sudnjeg dana" milsio na letelice koje su ruskom predsedniku na raspolaganju u slučaju nuklernog rata kao pokretni komandni centri.

Čkalovski, avio baza, Ukrajina
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Po navodima Geraščenka "nepoznate osobe postavile su eksploziv na strogo čuvanom aerodromu i digle u vazduh avione An-148 i Il-20 (oba iz sastava 354. vazduhoplovnog puka za specijalna dejstva), kao i helikopter Mi-28N koji je prethodno aktivno učestvovao u obaranju napadačkih dronova".

- Zbog oštećenja brzi popravak je nemoguć. Repni deo helikoptera je oštećen. Drugi An-148, koji je bio parkiran pored ostalih, pretrpeo je manju štetu - naveo je Geraščenko.

Čkalovski, avio baza, Ukrajina
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

U saopštenju na Telegramu GUR je takođe objavio da su "neidentifikovani saboteri" odgovorni za napad na "strogo čuvani aerodrom".

Specijalizovani portal The War Zone (Ratna zona) je preneo da GUR ipak ne navodi da su tri letelice uništene, već da su "teško oštećene".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track