Umro Pavel Gračov, bivši ruski ministar odbrane

Umro Pavel Gračov, bivši ruski ministar odbrane

Planeta -
Gračov je bio ministar odbrane u vladi Viktora Černomirdina od 1992-1996, a učestvovao je u oružanim sukobima u Avganistanu

MOSKVA - Bivši ministar odbrane Rusije Pavel Gračov umro je danas u Moskvi u 65. godini, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane. General je hospitalizovan 12. septembra na odeljenju za reanimaciju moskovske vojne bolncie "Višnjevski".

Gračov je bio ministar odbrane u vladi Viktora Černomirdina od 1992-1996, a učestvovao je u oružanim sukobima u Avganistanu, gde je dobio zvanje heroja Sovjetskog Saveza. Bio jedan od učesnika Avgustovskog puča 1991, kada je kao komandant vazdušno-desantnih trupa izvršio naređenje da uvede vojsku u Moskvu, ali se tokom puča sa grupom drugih vojnika, među kojima je bio i general Boris Gromov, predomislio i prešao na stranu prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina.Kao ministar odbrane Gračov je 1994-1995. lično rukovodio dejstvima ruske armije u Prvom čečenskom ratu, a ostala je zapamćena njegova izjava iz tog vremena da će kontrolu nad Groznim preuzeti za dva sata uz pomoć jednog padobransko-desantnog puka.

U jurišu na Grozni početkom 1995. godine, prema podacima Generalštaba ruskih oružanih snaga, poginulo je 1.426 vojnika, a 4.630 ih je ranjeno, dok zvanična statistika o žrtvama među civilnim stanovništvom nije vođena, ali podaci nevladinih organizacije govore od 25.000 do 30.000 poginulih.

Posle odlaska sa dužnosti Gračov je radio u Rosoboroneksportu (agenciji zaduženoj za izvoz oružja), a od 2007. bio savetnik generalnog direktora jedne kompanije u Omsku, u Sibiru. Zvaničnih podataka o uzrocima smrti Gračova za sada nema, a nezvanično se u ruskim medijima navodi da je doživeo moždani udar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track