ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO KADA ĆE PUTIN NAPASTI OTKRIVA NOVI PAKLENI PLAN UKRAJINE: Ovo su tri glavna cilja koja će namučiti Ruse!
Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO KADA ĆE PUTIN NAPASTI OTKRIVA NOVI PAKLENI PLAN UKRAJINE: Ovo su tri glavna cilja koja će namučiti Ruse!

Planeta -

Šef ukrajinske tajne službe Kirilo Budanov je čovek koji je u dan predvideo kada će se dogoditi ruska invazija na njegovu zemlju, skovao je planove koji su Rusiji naneli ozbiljne udarce, a sada ima novu misiju i taktiku.

On je u jednom intervjuu nedavno otkrio da Ukrajina sada ima tri glavna cilja, koji su osmišljeni tako da zadaju glavobolje Vladimiru Putinu.

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije – da iscrpe ruske protivvazdušne sisteme, onemoguće vojni transport i bombardere, i da oštete vojne proizvodne pogone.

„Sekundarni cilj je psihološki, da unesemo uznemirenost među rusko stanovništvo i poremetimo ekonomske procese u Rusiji. Želimo da ih izvučemo iz zone komfora. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primer, postalo je skoro svakodnevna pojava“, rekao je Budanov u intervjuu za Ekonomist.

On je govorio i o ulozi bespilotnih letelica u borbenim misijama bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine.

„Dronovi će svakako olakšati operacije oslobađanja naših teritorija. Dronovi nemaju straha. Nije vam ih žao“, rekao je Budanov.

On je odbacio sugestije da novi kapacitet za udar rizikuje eskalaciju sukoba ili da će Ukrajina biti u ulozi agresora.

Kirilo Budanov
foto: EPA/ROMAN PILIPEY

„Niko ne veruje da su Velika Britanija ili SAD bili agresori u Drugom svetskom ratu, iako su bombardovali i teritoriju Nemačke“, objasnio je Budanov.

Prema njegovim rečima, od početka rata već su korišćene sve vrste konvencionalnog naoružanja, od podmornica do strateške avijacije.

„Rat je bio konstanta za Rusiju kroz njenu istoriju“, dodao je Budanov, napominjući da ne može biti razgovora o prekidu vatre ili miru, kao i da ne razume one koji su predviđali brzi kolaps ruskih odbrambenih linija.

Međutim, dodao je, Rusija, a ne Ukrajina, ima razloga za zabrinutost.

„Njena prva odbrambena linija na veoma važnoj južnoj osovini u Zaporožju već je na nekim mestima probijena, što znači da bi operacija prekida kopnenih veza između Rusije i Krima tek mogla da se izvede pre zime“, kaže Budanov. Kako je dodao, suprotno onome što izjavljuje, Rusija nema „apsolutno nikakve strateške rezerve“.

Komentarišući najave da je Rusija spremna da pojača mobilizaciju, general Budanov ističe da je broj ljudi jedina očigledna prednost koju Rusija još uvek ima u odnosu na Ukrajinu.

Ukrajina, Ukrajinska Vojska
foto: Profimedia

„Ljudski resursi u Rusiji su, relativno govoreći, neograničeni. Kvalitet je nizak, ali je količina dovoljna. Što se ostalih komponenti ratnih napora tiče, ruski resursi se iscrpljuju“, istakao je Budanov.

On tvrdi da će ruska ekonomija izdržati „samo do 2025“, a da će protok oružja presušiti 2026. godine, „a možda ranije“, što, kako je naveo, potvrđuju i razgovori Vladimira Putina sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

„Ako je sve u redu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traži po celom svetu? Odgovor je očigledan. Nema više šta da se izvlači“, rekao je Budanov.

On je priznao da Ukrajina rizikuje da izgubi i sopstvene resurse.

„Zavisni smo od spoljnih igrača. Rusija uglavnom zavisi od same sebe“, rekao je Budanov.

Ko je misteriozni Budanov

Šef ukrajinske tajne službe postao je poznat svetskoj javnosti kada je obelodanjeno da je upravo on procenio kada će se dogoditi ruska invazija, ali i da stoji iza mnogih operacija zbog kojih se Ukrajina bori skoro dve godine, umesto brze kapitulacije što su neki predviđali.

Kada ide na intervju sa stranim novinarima i raspravlja o ratnim obaveštajnim podacima, uvek sa sobom nosi pištolj. I inače su oružje i vojna oprema razbacani po podu njegovog kabineta u Kijevu, a tvrdi da ima „izvore“ bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ističe da je Ukrajina naučila lekciju iz 2014. godine kada je Moskva iznenadila svet zauzevši ukrajinsko poluostrvo Krim i započevši rat.

Vladimir Putin, Kirilo Budanov
foto: EPA/ROMAN PILIPEY, Shutterstock

„Informacioni rat smo potpuno izgubili 2014. godine. A rat koji je počeo 2022. dočekali smo na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacionu bitku“, tvrdi Budanov.

Imenovan je u avgustu 2020. godine i doživeo je vrtoglav skok popularnosti u Ukrajini tokom rata, gde je prikazan kao mozak operacija usmerenih na nanošenje štete Rusiji. Podrazumeva se da u ruskim medijima ima potpuno suprotan status. Kremlj je osudio njegovu „monstruoznu” izjavu u maju, u kojoj je rekao da će „nastaviti da ubija Ruse bilo gde na ovom svetu do potpune pobede Ukrajine”.

Budanov je započeo svoju vojnu karijeru kao operativac specijalnih snaga i služio je na istoku nakon što je Rusija anektirala Krim i preuzela istočne delove Ukrajine. U borbama je čak tri puta ranjen. Otkako je preuzeo vođstvo nad špijunskom službom, bilo je nekoliko pokušaja da se on ubije, uključujući i neuspeli pokušaj da mu se podmetne bomba ispod automobila.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track