NAPUKLINE SVE VIDLJIVIJE: Nekada čvrsta podrška Ukrajini najvećih donatora počela da slabi!
Foto: Kurir tv

NAPUKLINE SVE VIDLJIVIJE: Nekada čvrsta podrška Ukrajini najvećih donatora počela da slabi!

Planeta -

Nekada čvrsta, podrška koju je Ukrajina dobijala od svojih najvećih donatora u borbi protiv Rusije pokazuje sada napukline, ocenila je danas američka agencija AP.

Politički stavovi u zemljama poput Poljske i Slovačke, gde je trgovinski spor sa Ukrajinom podstakao tenzije, i stav američkih republikanaca da postoje veliki troškovi za podršku ukrajinskoj vojsci izazvali su zabrinutost.

Zapad je od početka na strani Ukrajine protiv ruskog napada. Međutim, između neprekidnih poziva Ukrajine u pomoć i ogromne pomoći njenih donatora, pojavili su se znaci neslaganja.

Britanske vlasti su u julu saopštile da Ukrajina treba da pokaže "zahvalnost" Zapadu, pošto je Ukrajina uputila ponovo, ali neupešno poziv da se pridruži NATO-u.

Neki evropski zvaničnici su upozorili da ruski predsednik Vladimir Putin pozdravlja novo ispoljavanje nesloge Zapada u vreme kada ukrajinske snage sporo napreduju u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, koje još uvek kontrolišu velike delove istoka i juga Ukrajine.

Pjotr Buras, viši istraživač Evropskog saveta za spoljne odnose sa sedištem u Varšavi, rekao je da su poljsko-ukrajinski odnosi "postali taoci poljske predizborne kampanje" aludirajući na predstojeće parlamentarne izbore.

Predsednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki priznali su nedavno da je pomoć Poljske Ukrajini samo hladna računica na osnovu interesa Poljske, a, kako je ranije izjavio Duda, to je jeftinije nego da ginu, recimo, američki vojnici.

Pored toga što je Poljska od 16. septembra uvela jednostrani embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine kada Evropska komisija nije htela da ga produži, premijer Mateuš Moravjecki poručio je na društvenoj mrezi X da Poljska više ne šalje Ukrajini ni oružje jer mora sama da se naoružava.

Češki predsednik Petr Pavel i slovačka predsednica Zuzana Čaputova, čija je zemlja takođe uvela jednostrani embargo na ukrajinske žitarice ali intenzivno pregovara da se nadje kompromis i on ukine, izrazili su nadu da je sadašnji trgovinski rat i zatezanje poljsko-ukrajinskih odnosa samo nesporazum i da će se uskoro rešiti.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track