BUKTI NA ZAPADNOJ OBALI: Izraelske vojnike tokom racije u izbegličkom kampu sačekale bombe, ubili dva Palestinca (VIDEO)
Foto: EPA/Alaa Badarneh

upad u nur šams

BUKTI NA ZAPADNOJ OBALI: Izraelske vojnike tokom racije u izbegličkom kampu sačekale bombe, ubili dva Palestinca (VIDEO)

Planeta -

Palestinske zdravstvene vlasti saopštile su da su dva Palestinca ubijena danas tokom izraelske vojne racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je objavila da su vojnici ušli u izbeglički kamp Nur Šams, kraj Tulkarma, da unište "komandni centar ekstremista i skladište za bombe u jednoj zgradi".

Inženjerijske jedince su deaktivirale više bombi podmetnutih na putu, ekstremisti su otvorili vatru i bacali eksplozivne naprave, a vojnici su odgovorili bojevom municijom.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je identifikovalo dva ubijena Palestinca.

Tokom racije pričinjena je velika šteta na putevima i jednoj zgradi.

Izraelske racije, naročito na severu Zapadne obale, učestale su u proteklih godinu i po, a cilj je obračun sa palestinskim ekstremistima i sprečavanje budućih napada.

Palestinci, međutim, navode da racije učvršćuju 56 godina dugu okupaciju Zapadne obale.

Racije su uticale na slabljenje Palestinske uprave koja upravlja delovima te teritorije.

Oko 190 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od početka ove godine, po podacima kojima raspolaže AP.

Najmanje 31 osoba, uključujući i strance, ubijena je u isto to vreme u palestinskim napadima na Izraelce.

Napetost se od nedavno širi i na pojas Gaze, gde stotine Palestinaca svakodnevno demonstrira duž ograde koja odvaja tu teritoriju od Izraela.

U subotu je u izraelskim udarima iz vazduha, drugi put za dva dana, pogođen cilj ekstremista, pošto su Palestinci lansirali zapaljive balone preko granice i palestinski demonstranati bacali kamenice i eksplozive na vojnike.

Nasilje je eskaliralo u vreme kada su Izraelci slavili jevrejsku Novu godinu. Večeras obeležavaju Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji danas u jevrejskom kalendaru, a kasnije ovog meseca festival Sukot koji traje nedelju dana.

Očekuje se da će mnogi Jevreji posetiti sveto mesto u Jerusalimu koje zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište.

Nekad su tamo bili jevrejski hramovi, a sada džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu. To mesto je često poprište nasilja.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track