TRUDNU BETI UDARILA 41 PUT SEKIROM: Zločin šokirao Ameriku, a Kendi oslobođena pošto je ubedila porotu u jednu stvar (FOTO, VIDEO)
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia, Youtube/alimohandes

BRUTALNO UBISTVO zbog preljube

TRUDNU BETI UDARILA 41 PUT SEKIROM: Zločin šokirao Ameriku, a Kendi oslobođena pošto je ubedila porotu u jednu stvar (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pre više od 40 godina Ameriku je šokiralo brutalno ubistvo žene, za koje je optužena njena prijateljica, a ovaj stravičan zločin pretočen je i u seriju u produkciji HBO "Ljubav i smrt" ("Love & Death").

Običnom posmatraču delovalo je da komšinice Beti Gor i Kendi Montgomeri vode savršene živote u gradu u Teksasu. Obe su bile cenjene i poštovane u zajednici i uživale u udobnim životima, zahvaljujući muževima sa visoko plaćenim poslovima u tehnološkoj industriji.

Vodile su aktivan život, učestvovale u crkvenoj zajednici i bile su posvećene majke čije su ćerke bile najbolje prijateljice. Njihovo prijateljstvo okončano je na šokantan način kada je Kendi izudarala sekirom na smrt svoju prijateljicu. To se dogodilo u gradiću Vajliju u Teksasu 1980. i u potpunosti šokiralo zajednicu.

Ovaj neverovatan slučaj pretočen je u seriju "Love & Death" na HBO, u kojoj lik Kendi Montgomeri igra Elizabet Olsen.

Kendi je imala aferu sa Betinim suprugom Alanom, a nevernost je delimično dovelo do užasnog ubisztva koje je potreslo Ameriku pre više od 40 godina.

U neverovatnom preokretu koji je mogao da dođe direktno sa stranica kriminalističkog romana, Kendi je na kraju priznala da je ubila svoju prijateljicu, ali je nakon suđenja oslobođena optužbi za ubistvo nakon što je tvrdila da je delovala u samoodbrani.

Obdukcija je pokazala da je Beti, koja je bila trudna u tom trenutku, udarena čak 41 put sekirom. Od toga su 28 udaraca bila direktno u glavu i lide, a ostatak u ruke, telo i noge.

Svi udarci osim jednog zadati su joj još dok je bila živa.

Ono što je jasno je da su ispod površine njihovih zavidnih života obe žene, na različite načine, bile očajne domaćice.

Kendi je bilo dosadno kod kuće - imala je ćerku Dženifer, tada sedam godina, i sina Ijana, tada četiri, dok je njen brak sa Patom upao u kolotečinu.

Glumica Elizabet Olsen kao Kendi Montgomeri u seriji 'Ljubav i smrt'
Glumica Elizabet Olsen kao Kendi Montgomeri u seriji "Ljubav i smrt"foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

U međuvremenu, Beti, učiteljica u lokalnoj osnovnoj školi, koja je po prirodi bila veoma nervozna i anksiozna, borila se sa depresijom nakon rođenja svog drugog deteta, Betani.

Njena starija ćerka Alisa, sedam godina, bila je Dženiferina najbolja prijateljica. Kendi i Pat su se sprijateljili s Beti i njenim mužem Alanom nakon što su se Montgomerijevi preselili u Vajli, mali grad u Teksasu, 1977. godine, i pridružili se Prvoj ujedinjenoj metodističkoj crkvi u Lukasu, gde su oba para uživala u društvenim aktivnostima.

Ali sledeće godine je Kendi, koja je tada imala 28 godina, rekla svojoj prijateljici da traži "vatromet" u spavaćoj sobi i predložila je Alanu da imaju aferu.

Sa svojom stidljivom prirodom, neprivlačnom frizurom i stomakom, Alan je izgledao kao neverovatan ljubavnik privlačne i živahne Kendi. Predložila je i pravila za aferu: podelili bi cenu jeftine hotelske sobe koju su iznajmljivali svake dve nedelje za popodnevne sastanke, ona bi donela domaću hranu koju su mogli da jedu nakon odnosa i nijedan od njihovih supružnika to nikada ne bi saznao.

Trajalo je to oko godinu dana, kada je 13. juna 1980. godine Alana na poslovnom putu postao nervozan jer nije mogao da stupi u kontakt sa svojom suprugom.

Nakon nekoliko poziva bez odgovora, zamolio je komšije da provere njegovu kuću. Betino telo je pronađeno u lokvi krvi u vešeraju, teško osakaćemo.

Betani, koja je tad imala 11 meseci, dehidrirala je i plakala u krevecu u susednoj sobi.

U kupatilu je bilo dokaza da se ubica istuširao nakon zločina. Bilo je krvavih otisaka na pločica,a u odvodu je bila kosa koja je pripadala Kendi.

Policija je takođe pronašla krvavi otisak palca na vratima zamrzivača u vešeju, koji je neko pokušao da obriše - odgovaraće Kendinom - i krvavi otisak stopala.

Elizabet Olsen, Jesse Plemons
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Detektivi su odmah znali da je u pitanju žena ili mlada osoba jer su otisci bili premali za muškarca.

Kendi je priznala da je bila poslednja osoba koja je Beti videla živu, govorila je svima da je tog jutra otišla u njenu kuću kako bi uzela kupaći kostim za Betinu ćerku Alisu, koja je spavala kod njene ćerke Dženifer.

Kendi je priznala ubistvo nekoliko dana članu njihove crkve i advokatu Donu Krauderu. Pristao je da je brani.

Dana 27. juna 1980, dve nedelje nakon ubistva, policija je odlučila da su otisci prstiju i stopala dovoljni za izdavanje naloga za hapšenje. Kendi je optužena za Betino ubistvo.

Puštena je uz kauciju od 100.000 dolara i vratila se porodici, nastavljajući život normalno. Čak je redovno posećivala i crkvene službe.

Na njenom suđenju u oktobru te godine, Kendin pravni tim iznenadio je sve otkrivanjem strategije samoodbrane.

Kendi je tokom svedočenja rekla da ju je Beti, kada je stigla u njenu kuću, napala zbog afere i Kendi je priznala da se to dogodilo, ali da je gotovo.

Beti je zamahnula na nju sekirom koja se nalazila u garaži, udarivši Kendino stopalo i nanevši joj duboku posekotinu na jednom od nožnih prstiju. Policija je kasnije otkrila povredu Kendinog nožnog prsta, koju je prvobitno prekrila i sakrila ispod čarape. Kendi je rekla da nije imala izbora nego da uzvrati ženi puno većoj od nje.

Kendi Montgomeri
Kendi Montgomerifoto: Youtube/alimohandes

Kendina odbrana je takođe pozvala psihologa koji je svedočio da se traumatično sećanje na Kendi iz detinjstva pokrenulo kada je Beti pokušala da utiša njene krikove govoreći "Šššš".

Kada je imala četiri godine, nakon što je bila povređena letećim staklom, Kendina majka ju je ućutkala i rekla joj da prestane da plače umesto da je uteši. Sećanje na ovo rezultiralo je besom koji je podstakao niz udaraca sekirom.

"Udarila sam je, i opet i opet. Padala je polako, skoro u sedeći položaj. Stalno sam je udarala i udarala. Osećala sam se tako krivom, tako prljavom, tako sam se osećala posramljeno", svedočila je Kendi.

Poroti je prikazana samo jedna fotografija Betinog leša, pri čemu je odbrana uspešno tvrdila da bi više fotografija "zapalilo" porotu, od kojih je nekoliko poznavalo Kendi lično.

Suđenje je trajalo osam dana, a porota od osam žena i četiri muškarca nakon četiri sata većanja rekla je da Kendi nije kriva.

U sudnici je došlo do komešanja, mnogi nisu mogli da veruju da je Kendi oslobođena. Dok je izlazila iz suda kao slobodna žena, mnogi su uzvikivali "ubica, ubica".

Presuda je podelila malu zajednicu u Teksasu, a Kendi, njen muž i deca bili su prisiljeni da se odsele nakon što su dobili pretnje. Preselili su se u Džordžiju kod njene porodice.

Ona i Pat su se razveli 1986. godine, a Kendi, koja je vratila svoje devojačko prezime Viler, započela je karijeru savetnice za mentalno zdravlje koja je savetovala zlostavljane žene.

Ima 73 godine i od nedavno je u penziji. I Alan i Kendi su govorili samo jednom - za knjigu iz 1984. o ubistvu.

Nakon što je godinama bio otuđen od ćerki, Alan je sada ponovo u kontaktu sa njima.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track